Български учени разработват лек срещу рака

Български учени разработват лек срещу ракаБългарски учени разработват терапия за лечение на рак. В Института по молекулярна биология към Българската академия на науката изследват причините за възникването на редица болести, превърнали се в бич за съвременния човек, съобщава Bulgaria ON AIR.
Оказва се, че в лабораториите на БАН няма само хора в пред пенсионна възраст. Много млади хора са избрали да работят там. Средната възраст на специалистите е 36 години.
След като съм се занимавала с различни неща, постепенно пътя ми доведе до лабораториите, особено до биохимията и молекулярната биология, тъй като видях, че в нея не само научаваме какво се случва с организма, но може да се направят изследвания за подобряването на качеството на живот и за подобряването на перспективите за различни болести , което ми се стори една от най-важните каузи, разказва Мария Шрьодер от Института по молекулярна биология.
Тя завършва образованието си в Германия, но решава да се върне и работи у нас.
Мария защитава докторантура, в която описва действието на ново синтезирано вещество върху туморни клетки. Заедно с колегите й се опитват да докажат свойствата на веществото.
Ако това вещество мине всички изпитания, защото ние го работим на ниво клетки, смятаме да продължим изследванията върху лабораторни животни , мишки и плъхове. Ако до тук всичко е добре, това вещество може – би трябвало да бъде патентовано, на базата на всички тези резултати. След това трябва да се мине на изпитания върху друг вид организми и накрая , ако всичко това е добре, да се мине през клинични и предклинични изследвания и евентуално неговото производство дай Боже, коментира доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология.
Наскоро институтът се сдоби с апаратура, с която се правят качествено нови изследвания. Чрез нея учените проучват мутациите, които стоят в основата на рака, както и други водещи заболявания.
Напоследък много се говори за т.нар. персонализирана медицина, която набляга точно на този факт, че всеки от нас е уникален и че не може да има лекарства, които да са подходящи за всеки един пациент и за да може да се осъществи една индивидуална терапия , която ще е подходяща за всеки конкретен човек, ще трябва ние наистина да познаваме какво точно се е случило в този индивид, споделя проф. Румяна Миронова, директор на секция Регулация на генната активност.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД