В България няма балкански грип

В България няма балкански грипСред хората не трябва да има излишна паника, защото у нас не върлува балкански грип. А за епидемия въобще не може и да се говори. Това заяви пред Bulgaria ON AIR националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Тя обясни в предаването "България сутрин", че става дума за няколко случая на ку-треска, които не са притеснителни.
Ку-треската никак не е нова, нито за нашия регион, нито за Европа.
Тя е типична заоноза, заболяване, от което боледуват животните и могат да се заразят хора. Това е професионално заболяване, което се среща рядко, обясни тя.
От началото на годината до сега има само три случая, а за последните няколко години те са около 20. „Възможно е обаче това заболяване да предизвика и по-голям епидемичен взрив. Най-големите такива са били през 2002 г. с 275 заболели, а през 2004 г. са 247“, посочи проф. Кожухарова.
Характерно за Ку-треската е, че тя възниква в някакъв определен регион. Тя не се разпространява в цялата страна. Така че, не може да върлува в цяла България, продължи тя.
Най-застрашени от ку-треската са тези, които отглеждат кози или овце, както и работещите с животински продукти. Хората, които се грижат за животни, трябва да вземат предпазни мерки, обясни епидемиологът. „Сезонът на това заболяване е януари-май и това е сериозна инфекция, ако човек се зарази. Причинителят на това заболяване се разпространява много лесно с праха. И човек се заразява вдишвайки прах с едни много малки бактерии“, добави проф. Кожухарова.
Зимният грип си отива, а броят на заболелите е все по-малък, успокои Лора Инджова. Но уточни, че по това време се разпространява варицелата и започват ентеровирусните заболявания.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД