Националният регистър по редки болести ще заработи през май

Националният регистър по редки болести ще заработи през майНационалният регистър по редки болести ще заработи през май. Той ще бъде финализиран в най-скоро време, за да се тества пилотно през март. Това съобщи директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Хинко Хинков по повод Световния ден на хората с редки болести.
От създаването на Комисията по болести към МЗ до момента са подадени общо 169 заявления за вписване на заболявания в списъка, обясни председателят й проф. Румен Стефанов.
Само за миналата година около 3500 човека с редки болести са получили лечение от Националната здравноосигурителна каса, показва информацията на Националният алианс на хората с редки болести в България (НАХРБ).
България е втората страна в Европа, в която има създадена Национална програма за редки болести. Тя включва скрининг на бременни жени и новородени, разкриване на Експертни центрове за редки болести и редица други инициативи“, коментира заместник-министърът на здравеопазването доц. Атанас Кундурджиев. И уточни, че в страната са разкрити 13 експертни центъра.
Около 60 млн. души в цял свят страдат от този вид заболявания, които се дефинират като паталогични състояния с ниска болестност.
Смята се, че около 80% от редките болести имат генетичен произход, а 5%% от познатите са лечими. В България списъкът на редките болести непрекъснато се допълва и до момента в него са записани 150.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД