НПО-та настояват за одит във Фонда за лечение на деца

НПО-та настояват за одит във Фонда за лечение на децаНужен е работещ Фонд за лечение на деца в чужбина. Това се казва в петиция на неправителствените организации „Лечение без граници“ и „Спаси, дари на . . .“, изпратена до президента Румен Радев и служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Чрез нея те настояват за незабавен одит във фонда, както и връщане на стария му правилник.
След назначаването на професор Владимир Пилософ за директор на Фонда за лечение на деца в чужбина, институцията става все по-мудна и неефективна.
За това свидетелстват както нашумелият в медиите случай на деветгодишния Байрям Али, чието заминаване за бъбречна трансплантация в Германия беше спряно от здравното министерство в последния момент, така и още десетки други случаи на деца, които чакат за животоспасяващо лечение в чужбина, пише в петицията.
От неправителствените организации твърдят, че има неспазване на срокове за обработка на молби по време на управлението на проф. Пилософ, което е непрозрачно и далеч от комуникацията с родителите на болните деца. И са категорични, че всяко дете трябва да има достъп до качествено здравеопазване.
Направените промени в правилника за дейността и организация на работата на ЦФЛД водят до проблеми. Един от тях е „ограничаване на списъка с експерти до национални консултанти, председатели на научни дружества и ректори на медицински университети наруши принципа на независимост и обективност при изготвяне на експертните становища и доведе до критични ситуации като случая с Байрям, обясняват от „Лечение без граници“ и „Спаси, дари на . . .“.
Настояваме да бъде назначен одит от Сметната палата и от държавна финансова инспекция на работата на фонда по време на неговото управление; да бъде отстранен от длъжност екипа на инспектората към министерство на здравеопазването заради неосъществяване на контрол за изпълнение на неговите задължения въпреки многобройните сигнали; да бъде потърсена наказателна отговорност на всички, виновни за препятстването на лечението на деца по най-добрия начин, завършва петицията.
Миналата седмица проф. Владимир Пилософ напусна поста си във Фонда за лечение на деца в чужбина по молба на д-р Илко Семерджиев. На 6 март той ще предаде властта на новия директор.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД