Цената на кръвта на черния пазар е най-висока в градовете с медицински университети

Цената на кръвта на черния пазар е най-висока в градовете с медицински университетиЦената на кръвта на черния пазар в София е 3 пъти по-висока от тази във Враца й Монтана. Бележките за "дарена кръв", които се изискват при планови операции от болниците, са най-евтини в регионите с висок процент безработица и значително по-скъпи в градовете, в които има медицински университети, тъй като в тях се правят тежки операции, установи проверка на "Монитор".
Такива университетски градове освен София са Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Цената на една банка може да достигне 250лв. ако нуждаещият се е от рядка кръвна група, като АВ отрицателна и В отрицателна.
Случаите обаче, които налагат кръв точно от тези групи, са твърде малко и обикновено тогава кръвните центрове обявяват кампании чрез структурите на Българския червен кръст, поясниха хематолози.
Цената на кръвта от групи 0 и А, които са и най-разпространени, е най-ниска. Бележката за дарена кръв от тях в София варира от 120 до 150 лв., в Северозападна България може да се намери и за 40, най-много за 100-120 лв. за редките групи. Във Варна пък тя е в диапазона между 80-100 лева.
Тарифата обаче може да скочи внезапно
в зависимост от това дали близкият показва голямо притеснение, облечен е с маркови дрехи или е с по-скъп автомобил.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД