Ще ограничават с кампания тютюнопушенето сред младежите

Ще ограничават с кампания тютюнопушенето сред младежитеКампания ще ограничава рекламата на тютюневи изделия сред младежите. Тя е под надслов „Рекламата на цигари им продава цигари“, съобщиха нейните организатори от Коалиция за живот без тютюнев дим.
Производителите на тютюневи изделия, чиято употреба е доказано опасна и пристрастяваща, инвестират огромни средства в реклама с една единствена цел – да привличат нови клиенти. Тоест нови пушачи. Време е да признаем, че новите пушачи са децата ни, коментира Радослав Бимбалов, според който законът трябва да се намеси.
Промените на закона се налагат, защото нормативната уредба у нас не ограничава достатъчно възможностите за реклама и промоция на тютюневите изделия и поставя всички граждани, но най-вече непушачите, децата и младежите, в уязвима позиция, обясни д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим.
От коалицията са изпратили писма до всички политически сили, регистрирани за участие в предстоящите парламентарни избори. Чрез тях те настояват политиците да ограничат „достъпа на тютюневата индустрия до деца, младежи и непушачи чрез рекламни, промоционални и спонсорски послания– така, както изисква международното и европейско законодателство“.
Страната ни е на 2-ро място в Европа по брой на 15-годишните, които пушат поне веднъж седмично, показват данни на Световната здравна организация от 2016 г. Според Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD), 7% от учениците на възраст до 13 г. употребяват ежедневно цигари, като процентът при 16 годишните нараства до 25%. Глобалното проучване на тютюнопушенето при учениците за 2015 г. pосочва още, че 10,9% от учениците между 13 и 15 години в България употребяват редовно цигари.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД