Засилват контрола върху износа на лекарства

Засилват контрола върху износа на лекарстваНужен е по-строг контрол върху лицата, които се занимават с паралелна търговия на лекарства. По този начин ще се намали недостига на жизненоважни лекасртва от аптечната мрежа. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев. Той инициира среща по повод проблема с представители на Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Българския фармацевтичен съюз и притежателите на разрешения за употреба на лекарствените продукти.
Д-р Кундурджиев представи меморандума за преодоляване на дефицита на лекарства, който трябва да бъде подписан от дистрибуторите. Здравното министерство предлага да се правят съвместни проверки от ИАЛ, НЗОК и Агенция „Митници“, с което ще се засили контрола върху износа на медикаменти, обясни той.
Пропорционално ограничение значи, че докато не се задоволят потребностите на населението от съответните лекарствени продукти, те ще бъдат ограничавани за износ, каза още д-р Кундурджиев.
Общо 115 жалби са получени в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители през януари. Всички те са били за липса на животоспасяващи медикаменти, сред които такива за епилептици, диабетици и страдащи от ревматоиден артрит.
Компаниите производители внасят в България количества, които значително надвишават потребностите на населението, но в Европа действа принципът за свободни движение на стоки, той е фундаментален принцип и когато една стока е с ниска цена в България, а с висока цена ш други европейски държави, това води до износ, каза от своя страна зам.-министърът на здравеопазването Любомир Гайдаров.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД