Две трети от болниците режат заплати, за да се вместят в лимитите

Две трети от болниците режат заплати, за да се вместят в лимититеДве трети от общинските болници режат от заплатите на персонала, за да се вместят в лимитите, спуснати им от НЗОК. Това обявиха пред "Монитор" от Сдружението на общинските болници в България. Практиката се прилагала вече от около 60% от директорите на лечебните заведения, за да могат да се справят както с ограничените лимити, така и с влизането в сила от януари на увеличението на минималната работна заплата на 460 лева, уточни председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев, който е и шеф на общинската болница в Чирпан.
"Лимитите, които ни налага касата, са под фонда за работна заплата", поясни той и допълни, че шефовете засега удържат положението хората да не напускат, като им обясняват, че разликата до пълния размер на възнагражденията им ще бъде изплатена при първа възможност. По думите на д-р Тотев това залага на карта съществуването на редица отделения, дори и на общински лечебни заведения.
Достатъчно е един специалист да напусне, а ние повече от един анестезиолог, кардиолог и педиатър например нямаме. Ще се наложи да се закриват отделения, като може да бъде затворена и съответната болница, тъй като ще изгуби лиценза си за дейност, прогнозира той. Председателят на сдружението д-р Тотев разказа, че на някои места шефовете на болници не могат да увеличат възнагражденията, за да не влизат в борчове към персонала. За пример той посочи чирпанската болница, на която е директор. Там е спряно допълнителното материално стимулиране, което се формира като процент от съответните клинични пътеки, по които са работили медиците.
Наложи се да взимаме пари от високо специализираните за да увеличим възнагражденията на нисшия персонал, като санитари и шофьори.
Според изчисленията на д-р Неделчо Тотев, независимо че НЗОК изплати парите на лечебните заведения за извършена надлимитна дейност до ноември включително, това не решава проблема. Заради високата заболеваемост от грип голяма част от общинските болници не могат да се вместят в спуснатите отгоре лимити, прогнозира д-р Неделчо Тотев.
На близо 460 млн. лв. възлизат задълженията на болниците в страната, заяви пък заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД