Грипът е най-вероломен за деца между 5 и 14 години

Грипът е най-вероломен за деца между 5 и 14 годиниВ последната седмица на 2016 г. грипът повали повече хора, отколкото в пика на предишната епидемия, който беше през февруари. Това съобщи за “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология. Стойностите на средната заболеваемост за страната са съответно 169,7 на 10 000 души сега срещу 158 през февруари.
В областите с обявена грипна епидемия зимната ваканция на учениците се удължава до 9 януари. Същото е препоръчано и за Бургас, където са пред епидемия, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Прави се преценка за София.
Заради голямата заболеваемост лекари припомниха - да не се вземат неконтролирано каквито и да е лекарства, както и да се проветряват помещенията, за да се неутрализират вируси и бактерии. Грипът е най-вероломен за децата между 5 и 14 г., сочат данните на НЦЗПБ. Детските отделения са пълни, усложненията след вирусната инфекция са предимно пневмонии и бронхит. Сред пневмониите има и някои тежки, инфилтративни, с изливи. Трудно се повлияват с антибиотици, каза педиатърът д-р Елена Колева. Важно е болното от грип или друг дихателен вирус дете да се наблюдава внимателно за промени в състоянието. Ако след 3-ия ден продължава високата температура, кашлицата се промени към по-дълбока, детето е вяло и отпуснато, бледо и с лилави сенки под очите, трябва незабавно да бъде прегледано от лекар и по преценка да бъде прието за болнично лечение. Това са белези на усложнения от грипа. Добре е семействата с малки деца да имат инхалатор и готовност за приложение на физиологичен разтвор и инхалаторни лекарства по лекарско предписание. След вирусна инфекция се препоръчва децата да останат у дома поне 2 седмици. Причината е, че имунитетът е сринат и детето лесно може да се разболее от друг вирус.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД