НЗОК дължи 214 млн. на чужди държави за лечението на българи

НЗОК дължи 214 млн. на чужди държави за лечението на българиЗдравната каса дължи на други държави за лечение на българи в тях общо 214 млн. лв, става ясно от последния анализ на фонда. На базата на него от касата предлагат и план за плащанията през следващата година, съобщава clinica.bg
Дълговете за лечение в чужбина са отпреди 2014 г. досега. Най-големи са неразплатените суми за тази година – 84.5 млн. лв. и за миналата – 73.7 млн. лв. За 2014 г. все още дължим 47.5 млн. лв., а за по-ранни периоди – 9.1 млн. лв. От касата обясняват, че сметките не са разплатени заради нуждата от средства за лечение у нас. Заради липсата на пари за болниците например, тази година касата пренасочи 20 млн. лв. от средствата си за лечение в чужбина към тях.
За догодина касата планира да погаси над 55 млн. лв. от задълженията към касите в другите страни. По този начин ще се приключат исковете преди 2015 г. Най-много средства – 22 млн. лв., ще отидат за Германия, следвана от Италия – 7 млн. лв., и Франция – 6 млн. лв. Общо 31 са държавите, на които дължим пари за лечение, сред тях са още Гърция, Испания, Холандия, Англия, Исландия, Румъния, Полша и Малта.
Преди време пациентските организации предупредиха, че, ако не се предприеме изплащане на исквоете, може да се стигне до откази за лечение на наши граждани в чужбина.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД