Лекарят, отговорен за заразената кръв, наказан с предупреждение за уволнение

Лекарят, отговорен за заразената кръв, наказан с предупреждение за уволнениеЛекарят, който е отговорен за вземането на кръв, заразена с малария, при което в резултат на последващото кръвопреливане е починал пациент ще бъде наказан с предупреждение за уволнение. Кръводарителят е отбелязал в анкетната си карта, че е боледувал от малария, но въпреки това, дарената кръв не е била изследвана.
Кръвопреливането е извършено на болен в напреднала възраст с множество хронични заболявания в областната университетска болница в Русе. Мъжът е починал седмица по-късно в Белодробната болница в същия град.
Наличието на маларийни плазмодии е установено случайно, малко преди смъртта.
Според здравният министър д-р Москов има грешка на екипа, който е провеждал акцията по кръводаряване.   
В съобщение до медиите от пресцентъра на Многопрофилната болница на Русе, казват, че след извършени проверки от проф. д-р Тодор Кантарджиев от Национален център по заразни и паразитни болести, д-р Николай Андреев – директор на Национален център по трансфузионна хематология, от РЗИ-Русе и от Изпълнителна агенция по лекарствата на РБ, се установи, че смъртта на кръвопрелятия пациент, починал в Специализирана болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Димитър Граматиков" - Русе не е причинена от малария.
Ръководителя на МБАЛ Русе д-р Стоянов е решил да наложи дисциплинарно наказание на лекаря, извършил вземането на кръвта – предупреждение за уволнение.
Според д-р Дачев – директор на белодробната болница в Русе, е трудно да се каже дали маларията има връзка със смъртта на 80-годишния пациент, настъпила около 2:00 часа през нощта на 30 ноември от прогресивно влошаване на сърдечно-съдовата и дихателната системи.
Докторът заяви, че не е извършвана аутопсия по изрично настояване на близките на починалия, въпреки че им е било казано всичко - и за прелятата, заразена с малария, кръв.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД