От 1 януари безплатни лекарства за хипертониците

От 1 януари безплатни лекарства за хипертоницитеЗдравният министър в оставка Петър Москов отново обеща безплатни лекарства за високо кръвно налягане. От 1 януари базовата терапия за есенциална хипертония ще е безплатна за пациентите, обяви той пред Нова телевизия.
Това трябваше да стане още през август, но се оказа, че в здравната каса не са предвидени необходимите 6-7 млн. лв. за целта. Затова и промяната беше пренасочена за 1 април догодина. Сега обаче Москов смята, че тя може да е в сила още от януари.
В момента препаратите за високо кръвно се покриват между 25% и 75% от касата. В списъка с реимбурсираните от НЗОК препарати за хипертония има 400 медикамента, но идеята беше напълно безплатни да станат само най-евтините в различните лекарствени групи, които са около 40. Т.е. 100% безплатни ще са 40 лекарства. Според Москов догодина вече няма да има проблем с финансирането, а парите ще дойдат от отстъпките, които фармацевтичната индустрия е върнала на НЗОК.
Дори и промяната най-накрая да влезе в сила, това не помага особено на болните. Най-евтините препарати за хипертония струват 2-3 лв. и масово пациентите си ги купуват сами, тъй като, за да получат рецепта от личния си лекар, трябва да платят потребителска такса от 2.90 лв. Дори касата да поеме 100% от цената, най-евтините лекарства пак ще са на по-ниска цена от стойността на таксата.
Затова и според данните на здравната каса към момента едва 300 000 пациенти получават лекарства за хипертония по линия на НЗОК, докато данните на кардиолозите са за 2 млн. хипертоници у нас.
Заварихме липсваща или лоша лекарствена политика, седнахме на преговори с фармацевтичния бизнес, миналата година взехме 45 милиона от фирмите, тази ще са над 100 млн. Това е лечението на 600 хил. български граждани. Затова от 1 януари всяко едно лекарство за есенциална хипертония ще е безплатно, каза Москов.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД