Петър Москов: Обвиненията срещу мен са обидни

Петър Москов: Обвиненията срещу мен са обидниОбвинението срещу мен е обидно, но вярвам, че всичко това ще завърши с ясното разкриване на истината, заяви здравният министър в оставка Петър Москов пред Нова телевизия във връзка с повдигнатите му обвинения за дарението на ваксини от Турция и серумите „Тетадиф“, произведени в нарушение на закона от българската фирма „Бул Био“.
Както и след разпита в столичното следствие в началото на седмицата, и днес Москов подчерта, че всичко около дарението на ваксините, осъществено с Турция, е законно.
Той изтъкна, че ваксината „Пентаксим“ не е вредна и че на практика тя е идентична на тази, която от много години е залегнала в българския имунизационен календар. Има ясно писмо на ИАЛ, че те не възразяват за това дарение, защото то е по силата на международно споразумение, отговори Москов на въпрос какво е било мнението на Изпълнителната агенция по лекарства.
Той припомни, че до липсата на серумите се е стигнало след неявяването на представителя на производителя на два поредни търга на министерството. През 2014 г. страната ни е получила официално писмо от ЕК, с което тя е предупредила за грандиозен проблем с доставките на петвалентните ваксини на европейския пазар заради производствени трудности и изтъкна, че България е потърсила помощ от всички европейски страни, но те не са имали възможност да ни съдействат. Дори държави около нас не можаха да решат своя проблем, посочи Москов. Последвали няколко становища от дирекции на министерството и Националния съвет по имунопрофилактика, че се задава криза и е необходимо моментално решение.
Относно другата ваксина, дарена ни от Турция - „Еувакс“, Москов обясни, че на практика ние не сме имали нужда от нея, но не коментира по същество твърдението на прокуратурата, че тя е забранена за употреба в ЕС.
Причината да вземем това допълнително дарение и то да бъде на отговорно пазене в склад на министерството, под контрол на ИАЛ, прокуратурата го е проверявала десет пъти е... и аз много се надявам, че който и да е мой наследник в министерството няма да има нужда да прибегне до това да търси разрешение от ИАЛ да използва тази ваксина, защото това ще означава, че в България ще има бежанска вълна, заяви Москов. Той допълни, че ваксината не е използвана за българския пазар.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД