17 ноември – Международен ден без тютюнопушене

17 ноември – Международен ден без тютюнопушенеМинистерство на здравеопазването и регионалните здравни инспекции ще отбелязват днешния Международния ден без тютюнопушене с редица прояви в страната срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказване от нея, съобщават от ведомството. По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.
Здравното министерство призовава всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.
В България 37,4 % от населението на възраст над 20 години са активни пушачи (по данни от „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на НЦОЗА, 2013-2014 г.), а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.
Мотото на тазгодишния Международен ден без тютюнопушене е „Здравословно ние умеем в нашия град да живеем“.
Предложената тема е на номинирания на първо място през 2016 г. проект в Национален ученически конкурс „Посланици на здравето”, реализиран от ученици от 3 клас на СОУ за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ”, Русе.
Основната цел и усилия на кампанията ще бъдат насочени към младите хора, родители и деца за реализиране на ефективни превантивни дейности за ограничаване на пасивното тютюнопушене. Кампанията цели и информиране на населението относно ефективните методи за отказване от поведенческа и никотинова зависимост, вследствие употребата на цигари.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД