Канадски лаборант може да е заразен с ебола

Канадски лаборант може да е заразен с еболаСлужител на канадската правителствена лаборатория за инфекциозни заболявания може да е бил изложен на риск от заразяване с вируса ебола. Това съобщиха здравните власти в страната.
Инцидентът е станал в лабораторията към Националния център за заболявания при животните, който е част от канадския Научен център за здравето на хората и животните в Уинипег.
Въпросният служител е работил с прасета, които са били заразени със смъртоносния вирус за изследователски цели.
В съответствие с протоколите за безопасност и защита срещу опасната зараза, на служителите се раздават специални защитни костюми. Въпреки това, е бил открит скъсан шев на костюма на работника по време на стандартния процес на дезинфекция при напускане на лабораторията. Това е индикация, че е възможнo да се мисли за евентуална експозиция на вируса.
Нашите служители са добре запознати с рисковете и знаят как да ги контролират. След като установихме проблема, бяха предприети всички правилни процедури при спешни случаи, коментира д-р Джон Копс, директор на Агенцията за инспекция на храните в Канада.
Няма основание да се смята, че служителят е имал пряк контакт с телесните течности на животното, обясни Ребека Гилман, говорител на Агенцията за обществено здравеопазване в страната, цитирана от CNN.
Мъжът е поставен под карантина за период от 21 дни и е стриктно наблюдаван от здравните власти. Той е бил инжектиран и с експериментална ваксина срещу ебола с цел превенция.
През 2014 г. най-мащабната епидемия от вируса удари Западна Африка, убивайки над 11 хиляди души.
Ебола се разпространява чрез контакт със заразени телесни течности, а симптомите могат да се изразят с повишена температура, главоболие, болки в мускулите, умора, диария, повръщане и кръвоизливи.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД