Здравната система е в преразход от лекарства със 150 млн. лв.

Здравната система е в преразход от лекарства със 150 млн. лв. През 2016 г. в здравната ни система се е натрупал преразход от лекарства от около 150 млн. лв. 50 млн. от тях са дефицит в бюджета на НЗОК, които ще се вземат от резерва на касата за 2017 г. В същото време болниците у нас са спестили от дейност през летните месеци до септември включително около 60 млн. лв., които също бяха пренасочени за медикаменти. В края на миналата седмица председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев предупреди, че финансови ограничения за болниците - т.нар. лимити, ще има и догодина, докато единствената сфера, която не подлежи на лимитиране в бюджета, са лекарствата.
Заради традиционно увеличаващия се брой хоспитализации през есента лечебните заведения са в преразход на средства за октомври, които обаче няма да им бъдат отпуснати въпреки средствата, спестени през летния период. Причината - те вече са пренасочени за медикаменти.
Наблюдаваме безпрецедентен разцвет на лекарствената мафия, коментираха пред "Труд" директори на големи столични болници. Те са категорични, че друга причина лимитите да се запазят и през 2017 г. е властта, която това дава над лечебните заведения.
Една от идеите на въвеждането на пръстов идентификатор за регистриране на пациенти беше да се ограничи възможността за злоупотреба с хоспитализации и евентуално източване на НЗОК. Въпреки че системата беше въведена на 1 ноември, лимитите останаха в сила.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД