СЗО излезе с 29 нови препоръки срещу разпространение на вътреболнични инфекции

СЗО излезе с 29 нови препоръки срещу разпространение на вътреболнични инфекцииВаната или душът следва да бъдат неизменна част от подготовката на пациентите преди операция, това е една от 29-те нови препоръки на СЗО за предотвратяване разпространението на вътреболнични инфекци. Насоките включват 13 препоръки за периода преди операцията и 16 за предотвратяване на инфекции по време и след операцията. Други насоки освен къпането на пациентите са свързани например с приема на антибиотици, които трябва да се вземат единствено преди и по време на операцията, но не и след това. Мярката според експертите е ключова за предпазване от антибиотична резистентност.
Някои от новите препоръки означават ревизиране на досегашните практики. Такъв е случаят с бръсненето на хирургичното място. Досега се препоръчваше пациентите да обезкосмяват частите от тялото, които ще бъдат оперирани. Новата препоръка е това да не се прави, тъй като се увеличават данните, че бръсненето повишава риска от малки порезни рани на кожата. Това на свой ред увеличава опасността от проникване на бактерии в тялото, обяснява Ед Кели от СЗО, цитиран от Монитор.
Разпространените 29 препоръки са изготвени от 20 международни експерти, варират от предпазни мерки като вземането на вана или душ от пациентите преди операция и подсигуряване на най-добрите възможни методи за почистване на ръцете на хирургичния екип до съвети кога да се прилагат антибиотици за предотвратяване на инфекции, кои са най-добрите дезинфектанти преди интервенция и какви конци трябва да използват хирурзите.
Данните на СЗО сочат, че около 11 % от пациентите в бедните страни и страните със средни доходи се заразяват по време на операция. В Африка до една пета от жените, родили със секцио, получават инфекции на хирургичното място. Тези инфекции обаче не са проблем единствено за по-бедните страни. В САЩ те допринасят за допълнителни 400 000 дни, прекарани от пациентите в болница, и за годишни разходи, възлизащи на 900 милиона долара.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД