Бюджетът на НЗОК за 2017 г. ще е със 160 млн. повече

Бюджетът на НЗОК за 2017 г. ще е със 160 млн. повечеБюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. се очертава да е със 160 млн. лева по-голям в сравнение с тазгодишния. Това коментира в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Боян Бойчев от Асоциацията на индустриалния капитал в България – един от партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който също разглежда бюджета на Здравната каса.
Здравната система е във финансов дефицит, включително има задължения към други здравни каси на територията на ЕС, каза Бойчев.
Представителят на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов коментира, че България дължи на болници в ЕС 180 млн. лева.
Просрочените задължения, по които текат и лихви в момента, са за 95 млн. лева. Това създава невъзможност на пациентите от страната да се лекуват на територията на ЕС по линия на Здравната каса. Тези пари трябва да се разплатят и да дойдат от бюджета, каза Таушанов. Както всяка година, Министерство на финансите ни спуска някакъв бюджет и рамка, която ние трябва да поемаме. Практиката да залагаме още преди да е започнала годината, е порочна. Един път завинаги трябва да се разчистят задълженията на определени субекти, допълни той.
МЗ отново лансира идеята за различни цени на клиничните пътеки според вида на болницата и сложността на клиничните процедури. Министерството на здравеопазването възнамерява да увеличава приходите на болниците, като отдава под наем или продава неизползвани техни сгради.
Същевременно се затягат публичните разходи за най-новите лекарства на пазара. Новите международни непатентни наименования се предвижда да се плащат със средства от бюджета първоначално за срок от две години. Окончателното им реимбурсиране от Здравната каса ще става след последваща оценка на тяхната ефективност. Предложението е залегнало като промяна в наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД