Сдруженията на частните и на общинските болници смятат КТД за пълен провал

Сдруженията на частните и на общинските болници смятат КТД за пълен провалНационалното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници нарекоха „пълен провал“ подписването на Колективния трудов договор между Министерството на здравеопазването и синдикатите в петък, съобщава БНР.
Д-р Николай Болтаджиев от частните болници и д-р Неделчо Тотев от общинските заявиха, че реалните доходи на най-ниско платените в сектора - медицински сестри, млади лекари и рехабилитатори всъщност ще станат по-ниски с въвеждането на фиксирани основни заплати, а средства за увеличаване на заплатите няма.
В края на седмицата стана ясно, че Национално представителните работодателски организации не са подписали колективен трудов договор.
Националното сдружение на частните болници, представлявано от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Сдружението на общинските болници, представлявано от Българската стопанска камара, не са били поканени в преговорите по Колективния трудов договор в Здравеопазването, посочиха д-р Николай Болтаджиев и д-р Неделчо Тотев.
Според д-р Тотев, Колективния трудов договор няма да доведе до увеличаване на работните заплати на медицинските специалисти в общинските болници, защото те нямат средства за това, тоест ако се даде за заплати, трябва да се намали другаде финансирането.
В Министерството ние бяхме поканени на преговорния процес, понеже сме членове на Стопанската камара. Едно е да искаш, друго е да можеш да го направиш, трето е да има откъде да вземеш, за да го направиш. Първо се вдигат цените на клиничните пътеки. Въведоха лимитите. Ако вдигнем минималните прагове, те ще ударят много сестрите, лаборантите, рехабилитаторите и младите лекари. Реалните им доходи ще паднат. Давайки пари за заплатите, трябва да ги вземеш отнякъде.
Колективният трудов договор не може да стане факт, ако една от трите в случая страни, не го е подписала. Диалогът е скъсан, категоричен е д-р Николай Болтаджиев. Причините са, че фиксирането на основни заплати е всъщност въвеждане на минимални осигурителни прагове, а това е неосъществимо, ако няма средства:
Заплатата е функция на възможността на едно предприятие да изплаща тези заплати, а когато болниците трупат дългов, как ще се постигне до увеличение, пита още д-р Болтаджиев.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД