България е сред страните с най-високи нива на ракови заболявания

България е сред страните с най-високи нива на ракови заболяванияВ България има драматично увеличение на броя на новите случаи на онкологични заболявания.
Това каза д-р Нилс Уилкинг от Каролински институт, Стокхолм, който представи по време на кръгла маса сравнителен доклад за достъпа на пациентите до онкологични лекарства в Европа, цитиран от БТА.
По думите на д-р Уилкинг, в другите държави също има нарастване на новите случаи, но България е с едни от най-високите нива. Шведският лекар отчете, че у нас е имало проблеми с диагностиката, особено на по-възрастните пациенти.
В Европа за периода 1995-2012 год. броят на болните от карцином нараства от 2.6 на 3.4 милиона души, допълни специалистът.
В България, както и в Румъния, смъртността от онкологични заболявания не намалява, за разлика от останалите държави, се посочва още в доклада.
В страната ни онкологичните заболявания са станали едни от основните заболявания в последните 15-20 години.
Увеличението на преживяемостта в почти всички държави се дължи на подобрена диагностика, първична превенция, провеждани скрининги и огромното въздействие на провежданото лечение, особено за рак на гърдата.
Разходите за онкологични заболявания в България са сравнително по-високи от тези в Европа, но общите разходи за здравеопазване са ниски. Трябва да се работи с диференцирано ценообразуване на лекарствата, защото в България доходите са по-ниски, допълни още шведският лекар.
В бюджета на НЗОК за миналата година са постъпили близо 46 млн.лв, дадени от отстъпки за лекарства от страна на фармацевтичните фирми, каза подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева. По думите й за тази година се очаква тази сума да нарасне до 80 млн.лв. С тези средства НЗОК купува нови лекарства.
„Здравна поща”


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД