Изборът на ректор на МУ-София бе оспорен в съда

Изборът на ректор на МУ-София бе оспорен в съдаПровелото се вчера Общо събрание на Медицинския университет–София е резултат от едномесечен натиск върху преподавателите в учебното заведение. Това заяви проф. Вихра Миланова, която вчера беше отзована от поста ректор на университета.
Това беше финалът на един едномесечен активен натиск, оказван върху преподавателите работещите в Медицинския университет, който ясно предизвика страх. Като допълнение искам да добавя и множеството лични нападки, отправяни лично към мен, коментира проф. Миланова на извънредна пресконференция днес. Тя съобщи и, че изборът на нов ректор на МУ-София вече е оспорен в съда.
Вчера по време на Общото събрание във ВУЗ-а делегатите взеха решение за отстраняването на проф. Миланова като ректор и решиха на нейно място да застане бившият директор на „Майчин дом“ проф. Виктор Златков.
Подадените жалби са за неспазване на Административно-процесуалния кодекс и Закона за висшето образование и касаят легитимността на Общото събрание. На това основание е образувано дело, като по този начин се спират всички решения на Общото събрание и така те не влизат в сила, поясни проф. Миланова.
Това отговаря и на въпроса кой реално е действащият ректор на Медицинския университет.
Жалби са подавани и преди провеждането на събранието, като първата е с дата 4 октомври. Те са във връзка с нарушения в процедурата по организиране на Общото събрание. Миланова обясни, че с тях всъщност се атакува решението на Академичния съвет, взето на 20 септември тази година, за приемането на предложението до Общото събрание за избор на Изборна комисия за избирането на нов ректор на университета, както и за определянето на състава на Комисията по кандидатурите.
Мотивът е, че Академичният съвет е свикан от първия заместник-ректор, което нарушава Правилника на МУ-София и Закона за висшето образование, тъй като свикването може да бъде направено единствено от ректора, който е и председател на съвета.
Докато съдът се произнесе, законният ректор съм аз, заяви тя.
На пресконференцията присъстваха и преподаватели, лекари, докторанти, представители на Българския лекарски съюз и пациентски организации, които бяха дошли да подкрепят проф. Вихра Миланова и да разкажат личните си впечатления от провелото се Общо събрание и бившето ръководство на ВУЗ-а.
Директорът на „Александровска болница“ доц. Костадин Ангелов разказа, че е бил изгонен от заседанието на Общото събрание без основание и при положение, че е негов законен член. По думите му не е получил и покана за събранието, каквато е процедурата по правилник за всички делегати.
Човек, който не работи в Медицинския университет дирижираше какво да се прави и под неговите нареждания и крясъци, аз бях отстранен. Не намирам това за демократично. В залата присъстваха и хора, които не са делегати на Общото събрание, коментира доц. Ангелов.
Човекът, който не е делегат на Общото събрание, но по разкази е бил в залата, се казва Мехмет Мете. Той се занимава с приема на чуждестранни студенти, най-вече такива от Турция. Пред Puls.bg той заяви, че не е присъствал в залата, но не отрече, че е бил в сградата.
Заместник-директорът на „Александровска“ болница доц. Димитър Буланов потвърди думите на доц. Костадин Ангелов, като заяви, че той е бил изведен с охрана от залата.
В самото начало на събранието беше казано, че то може да се окаже нелегитимно и бе предложено на присъстващите да гласуват дали събранието да продължи. Повечето делегати гласуваха то да продължи. Аз исках да изляза в по-късен етап от залата, но не бях пуснат, обясни той.
Пред Puls.bg председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира, че по всичко личи, че заседанието на Общото събрание е проведено нелегитимно.
Ректорът ще продължи да бъде проф. Миланова, докато съдът не се произнесе по отношение на легитимността. Това, което се случи е мутризация на академичната общност, каза той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД