Д-р Мария Ангелова, дм, представи старозагорските акушер-гинеколози на световен конгрес по ултразвук в акушерството и гинекологията

Д-р Мария Ангелова, дм, представи старозагорските акушер-гинеколози на световен конгрес по ултразвук в акушерството и гинекологията26-ят световен конгрес на ISOUG - Световна организация по ултразвук в акушерството и гинекологията, събра над 1700 участници от цял свят в италианската столица Рим. Тази година форумът бе насочен изцяло към пренаталната медицина - диагностика и лечение на плода, докато е в майчината утроба, разказа д-р Мария Ангелова, специалист акушер-гинеколог. Тя бе единственият представител и участник в конгреса от Стара Загора, заедно с още няколко акушер-гинеколози от Пловдив и София. Нашата лекарка е участвала и завършила успешно тренировъчни курсове по време на конгреса. На единия от тях за морфология на фетално сърце лично я е обучавал проф. Рабих Чаоуи. Щастлива съм да се запозная и имах удоволствието да ме обучава лично на "Intensive hands on training" проф. Чаоуи. Той е един от водещите световни специалисти в пренаталната медицина, световноизвестен учен, любим и известен лектор в тази специалност, с гордост съобщава д-р Ангелова.
Тя споделя, че акцентът на тазгодишния световен конгрес е върху практическата дейност на гилдията, тя да усвои протоколите за изследвания и лечение на плода. У нас от няколко години прилагаме тези протоколи, регистрираме много повече заболявания отколкото преди, но все още не ги лекуваме, казва лекарката. С изключение на няколко колеги от столицата, които от скоро прилагат вътреутробни операции. Именно такъв е бил и другият курс, на който е участвала и се е сертифицирала тя.
Д-р Ангелова споделя, че по време на провежданите курсове, след тренировки на макети и тренажори, са извършвали и манипулации върху пациентки. Получих сертификати и имам желание да внедря наученото в Стара Загора, разбира се, след още допълнителни обучения в Университетска клиника в САЩ. Генетичната лаборатория на Медицинския факултет на Тракийския университет е прекрасна, можем да правим инвазивна пренатална диагностика, а защо не и вътреутробни операции след година-две. Нашият стремеж е в много ранен срок да диагностицираме дадено заболяване. Акцентираме върху хромозомните заболявания, споделя д-р Ангелова. От година-две световна иновация са неинвазивните пренатални тестове, при които чрез кръвта на майката може да се установи дали плода има наличие на хромозомни заболявания или не. Те се правят от 9-та седмица на бременността и в съвсем ранен етап жената вече знае дали детето в утробата й е здраво. Може да научи и пола му.
Д-р Мария Ангелова, дм, представи старозагорските акушер-гинеколози на световен конгрес по ултразвук в акушерството и гинекологиятаНа световния конгрес в Рим е докладвано иновативно лекарство за поликистозни яйчници (кисти, които пречат на яйчниците и възпрепятстват забременяването). Очаква се то да бъде внедрено и у нас.
Днес жените забременяват все по-трудно, коментира д-р Ангелова. Причината е, че създават семейства в по-късна възраст, след 28-29 години, когато репродуктивната функция започва да намалява. Стресът, на който сме подложени, също оказва влияние върху хормоналния статус. Все по-често се среща и стерилитет при мъжа, пак поради тази причина.
Специално за участниците в световния конгрес на ISOUG, Ватикана отворила врати извън работното си време. Беше чест за нас, посрещнаха ни, посетихме историческия музей, имаше специална разходка из святото място. Още отсега д-р Ангелова казва, че ще посети и следващите конгреси на ISUOG: 2017 г. - във Виена, и 2018 г. - в Сингапур.
"Здравна поща", Дима ТОНЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД