Бум на респираторни заболявания при животните

Бум на респираторни заболявания при животнитеНай-отговорно е диагностицирането, казва д-р Емил ТЕНЕВ, управител на ветеринарна амбулатория и зоомагазин Zoo Лъки-Стара Загора
През последните седмици в Старозагорско зачестиха случаите на респираторни заболявания при кучетата и котки. Това съобщи за НБП д-р Емил Тенев, собственик на ветеринарна амбулатория и зоомагазин Zoo Лъки. Увеличава се броят на кучетата, страдащи от инфекциозен трахеобронхит (познат с наименованието кучешка кашлица). Това е комплексно заболяване, предава се от животно на животно при пряк и косвен контакт. Понякога е възможно да настъпят усложнения и да се развие пневмония. Котките също са податливи на заболявания на горните дихателни пътища по това време. Котешкият бронхит пък може да прерасне в астма.
Бумът на респираторни заболявания при домашните любимци се дължи на комбинацията вирус-бактерия със студено време. При спада на температурите през есента някои животни продължават да лежат на студено и се простудяват. Респираторните заболявания може да се задълбочат много бързо, за часове, дихателната система при животните е сред най-рисковите, казва д-р Тенев.
При котките по това време на годината зачестяват циститите (възпаления на пикочния мехур). Симптомите са често уриниране, урината става червена (наличие на кръв), апетитът намалява. Трябва да се обърне внимание особено при мъжките екземпляри - при тях може да се стигне до запушване на уретрата и до летален изход.
Най-отговорната част от нашата работа е диагностицирането, категоричен е лекарят. Обикновено състоянието на едно болно животно не се изчерпва с една диагноза и често се налагат няколко изследвания. Правилният избор на лекарства и манипулации, кратността на приложението, диетата и правилното хранене са решаващи за успешното лечение. Храненето е особено важно за лечение на много метаболитни заболявания, особено бъбречните и чернодробните.
Пропуснати възпалителни процеси, туморни и онкологични заболявания при домашните животни са често срещани в практиката, дори и при млади, на под 10-годишна възраст животни.
Подобно на хората, и домашните животни страдат от неврологични заболявания.
Във ветеринарната амбулатория на д-р Тенев се извършва диагностика, лечение, ваксинации, обезпаразитяване, подстригване, кръвни и микроскопски изследвания, ехография, както и изкуствено осеменяване на кучета. В наши дни се случва видимо здрави и с нормални физиологични показатели животни да имат трудности със забременяването. Често то е последица от подтискането на разгонването чрез хормонални препарати, дори и след едно приложение.
Бум на респираторни заболявания при животнитеНе забравяйте и обезпаразитяването, съветва д-р Тенев. То не е еднократен акт. Макар домашният ви любимец да живее изолирано, през месец и половина-два следва редовно да се обезпаразитява. Къпането с противопаразитен шампоан е хигиена и не замества приема на таблетки или третирането със специализирани противопаразитни продукти. Обезпаразитяването е важно за здравето на животното, но най-вече за здравето на хората край него.
Ветеринарната амбулатория на д-р Тенев е на адрес: Стара Загора, ул. "Христо Ботев" 139 (кръстовището с ул. "К. Ганчев"), с работно време от 9 до 19 ч., в събота от 10 до 18 ч. Телефонният номер за спешни случаи е 0896 657 744.
"Здравна поща"


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД