У нас се увеличават заболелите от вируси

У нас се увеличават заболелите от вирусиУ нас се увеличават заболелите от вируси. Причината за това е, че летните вируси още не са си отишли съвсем и са се застъпили с есенно-зимните. Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова пред Нова телевизия.
Тя поясни, че към момента е пълно с болни деца и възрастни хора, които са в безпомощно състояние, поради дехидратация.
Проблемът е, че предпазването от вирусите е много трудно, а човек е заразен 24 часа преди да се появят симптомите, обясни доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница – София.
Той обаче е категоричен, че хората масово се лекуват неправилно, защото купуват лекарства за грип, а всъщност върлува вирус.
Само преди дни от Сдружението на общопрактикуващите лекари алармираха за опасния според тях вирус, който върлува в страната.
Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път и най-вероятно става въпрос за ентеровирус, който е нов и все още не е изолиран.
Срещу този вирус няма ваксина. Не помага и миенето на ръце, обясни д-р Александър Калайджиев.
Хубаво е да се отиде на лекар още в началото. Много често при децата тези вируси водят след себе си и вирусни пневмонии, добави още д-р Николова.
А симптомите – отпадналост, повръщане, диария и висока температура.
Проблемът при всяка една вирусна инфекция е, че хората в началото се опитват да се самолекуват. Голяма грешка, защото започват примерно да употребяват мляко, защото решават, че това много бързо ще подобри тяхното състояние. А това рязко води до диария, което ги дехидратира още повече, даде за пример д-р Николова.
Приемът на антибиотици също не е препоръчителен.
Специалистите съветват и какво да правим, за да избегнем заболяването – да си мием ръцете често, не само преди хранене. Също така да проветряваме помещенията, в които живеем и работим.
Проветрявайки по-често, ние създаваме дискомфорт за самите вируси, защото те не могат да се развиват при ниски температури, поясни д-р Николова.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД