МЗ предвижда създаване на Национална аптечна карта

МЗ предвижда създаване на Национална аптечна картаАктивно се водят дискусии за финализиране на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина.
Предлагат се четири основни изменения, които да подобрят контрола на този пазар и достъпа до лекарства в малките населени места в страната.Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков след заседанието на здравната комисия, съобщава Дневник.
Чисто административно-командно предвиждаме да можем да насилваме аптеките да направят денонощен график в рамките на всяка област, за да може да има поне една денонощна аптека навсякъде по всяко време за хората. Подобен тип насилие изпитват аптеките в Германия - относително стара демокрация, така че взимаме добрите практики на насилие в Европа, каза в кръга на шегата Пенков.
Друга промяна за подобряване на достъпа предвижда създаването на Национална аптечна карта.
Тази карта няма да е задължителна или ограничителна, няма да се спира отварянето на нови аптеки, където фирмите желаят, но ще покаже къде са белите петна и къде има нужда от нови аптеки. Големите аптеки ще могат да разкриват клонове в по-малки населени места с частично работно време - например два-три пъти седмично, за да могат местните да имат достъп до лекарства, обясни заместник-министърът.
Обсъжда се и възможността държавата и общините да създават мобилни аптеки, добре оборудвани и по стриктни изисквания, които да могат да обслужват населението там където няма аптечни клонове, добави той.
Друга голяма група промени е свързана с контрола и наблюдението на наличните количества по аптеките, така че да се предотврати изчерпването и недостига на дадени лекарства.
Това се случва заради определени търговски интереси за паралелен износ от страната. Затова ведомството ще се постарае да вкара повече критерии, с които да увеличи контрола, обяви Пенков.
Предвижда се също и да се позволи предписването на лекарства извън кратката им характеристика.
Понякога при наличие на медицински доказателства и натрупан опит може да се допусне използване на лекарство за лечение, което е извън неговите показания, но това сега не е позволено за реимбурсиране в позитивния лекарствен списък, поясни той.
Новият закон ще въведе контролирано генерично заместване - т.е. подменяне на оригиналните скъпоструващи терапии с по-евтините им имитиращи еквиваленти, където е възможно.
Преговорите по идеите за изменения в закона с фармацевтичните компании вече са проведени и част от забележките им са взети предвид, поясни Пенков. Идеите след това са били одобрени и от Европейската комисия във връзка с текстовете за свободно движение на стоки и услуги. Предстои вече и в окончателен вариант отново да се предложат на обществено обсъждане.
Идеята за електронна търговска борса вече е на финала си, обяви още Бойко Пенков. Системата за нея вече е готова, като 145 болници са се включили и още следващата седмица ще бъдат поканени фирми да използват платформата, каза зам.-министърът.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД