У нас психично болните са масово дискриминирани

 У нас психично болните са масово дискриминирани75,3% от младите хора на възраст между 18 и 34 години у нас смятат, че психично болните трябва да бъдат изолирани от обществото в специализирани болнични заведения. Това сочат данните от националното представително проучване по проект „Ние ви разбираме и подкрепяме”, съобщава сайтат puls.bg.
Жените по-често възприемат хората с психични проблеми със състрадание, но при тях преобладава страхът към тях и за това основната част от тях (65,1%) смятат, че тези хора са опасни и могат да им навредят, показват още данните.
Оказва се също и, че хората с по-нисък образователен ценз са много по-резервирани към хората с подобен тип проблеми, а с увеличаване на образованието ги възприемат по-толерантно и с по-голямо разбиране към проблемите им.
Изводите от проучването показват, че хората проявяват повече разбиране към психично болните главно, ако са общували с такъв човек или имат такъв проблем сред приятелската си или семейната си среда.
Над 56% от анкетираните, които имат психично болен човек в семейството си, споделят, че най-голямата трудност, с която се сблъскват, е достъпът до лечение. Други над 50% са споделили, че един от най-големите проблеми е отношението на обществото и дискриминацията спрямо психично болните.
Като цяло, 9 от 10 българи смятат, че има остра необходимост от подобряване на живота на психично болните у нас. Една четвърт от участниците в проучването обаче смятат, че психично болните хора трябва да бъдат изолирани в специализирани институции или болници. 13% са тези, които ги възприемат като опасни и се страхуват от тях.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД