Здравната ни система получи лоша оценка от американската агенция BloombergЗдравната ни система получи лоша оценка от американската агенция Bloomberg

Здравната ни система получи лоша оценка от американската агенция BloombergЗдравната ни система получи поредна лоша оценка - този път в класацията на американската новинарска агенция Bloomberg. Оказа се, че според данните нашето здравеопазване е 9-то отзад напред при класирани 55 държави - т.е. сме на 46-то място. В изследването са използвани данни за 2014 г. От него става ясно, че за 5 години - от предишното издание с информация от 2009 г., българското здравеопазване е изгубило 3 позиции.
Преди нас са държави като Казахстан, Еквадор и Венецуела. След нас пък са САЩ. За изготвянето на списъка агенцията е взела предвид 3 основни критерия. Продължителността на живота оказва най-голяма тежест при сформиране на стойностите на индекса - 60%. След него се нареждат всички разходи за здравната система като дял от БВП (30%) и цялата сума, която се отделя на глава от населението от тези разходи за здравеопазване, включващи профилактика, лечение, семейно планиране, здравословно хранене и спешна медицинска помощ (10%). В САЩ например средно за човек се отделят по 9400 долара и над 17% от БВП на година за здравеопазване, но същевременно с това класацията им отрежда 50-о място. В същото време там продължителността на живота е близо 79 години. След САЩ са само Йордания, Колумбия, Азербайджан, Бразилия и Русия, пише в. "Сега". Челните места по ефективност на здравеопазването заемат Хонконг и Сингапур. Според авторите на класацията причините са по-малкият брой на населението, хомогенният етнически състав и силната роля на правителството в регулирането и предоставянето на здравни услуги. Там годишно държавите плащат на човек около 2400 долара, а продължителността на живота е близо 83 години. Разходите за здравната система в двете страни са между 5 и 5,4% от БВП. Аржентина и Иран са страните, които най-сериозно са подобрили мястото си в класацията - с 22 позиции, съответно до 11-о и 30-то място. В тях средната продължителност на живота е 76 и 75 години, а за здраве средно за човек се дават 605 и 351 долара. Увеличените разходи за здравеопазване обаче могат да доведат до понижаване рейтинга на страната в индекса. Пример за това е Швеция, където населението живее средно по 82 години, получава на човек по 6800 долара и се отделят 12% от БВП. От 2009 до 2014 г. обаче разходите за здраве на шведите са се увеличили над 2 пъти, затова и ефективността му е слязла с 13 позиции до 27-о място през 2014 г. С 12 позиции надолу спрямо 2009 г. върви и Саудитска Арабия, където разходите са скочили с 80%. В България за здравни грижи през 2014 г. са се отделяли 8,45% от БВП, като средно на човек са се падали по 662 лв. годишно. Продължителността на живота пък е била 75,4 г. Този показател безпрецедентно се влоши миналата година - за пръв път вместо да се увеличи, намаля с 9 месеца. Застаряването на лекарите в България добива драматични изражения. Над 50% са на възраст над 55 години, а 1/3 са над 60 години или в предпенсионна възраст, обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Младите лекари в здравната система (под 30 години) са само 5%.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД