Световна стратегия предвижда драстично ограничаване на достъпа до антибиотици

Световна стратегия предвижда драстично ограничаване на достъпа до антибиотициСтратегия за справяне с проблема с резистентността (устойчивостта) на микроорганизмите към медикаментите предвижда драстично ограничаване достъпа до антибиотици в световен мащаб и употребата им само в крайни случаи.
Общо 13 водещи фармацевтични фирми са се обединили около новия стратегически план,
а документът ще бъде представен за обсъждане на високо равнище на Общо събрание на ООН.
В документа са споменати четири основни ангажимента – да се намали вредния ефект върху околната среда от производството на антибиотици, антибиотици да се използват само от пациенти, които се нуждаят от тях, да се подобри достъпа до настоящи и бъдещи антибиотици, ваксини и диагностични средства и да се изследват нови възможности за открито сътрудничество между фармацевтичната индустрия и публичния сектор.
Ангажиментите са в съгласие с принципите, идентифицирани и съгласувани в Декларацията на фармацевтичната индустрия, оповестена на Световния икономически форум в Давос 2016 г. от началото на тази година, разкрива съвместно съобщение на 13-те фармацевтични компании.
Според уверението на фармацевтичния бизнес общата програма срещу антимикробната устойчивост трябва да бъде изпълнена до 2020 г.
Годишно мутирали бактерии убиват около 25 000 европейци, а до 2050 г. в световен мащаб могат да стигнат до 10 млн. души. Разходите, свързани с резистентността, са около 1,5 млрд. евро.
В много държави не се осъществява слаб контрол над продажбата на антибиотици, а България е сред лидерите по предписване и прием на антибиотици, включително и в случаи, при които това не е наложително, съобщава Medicalnews.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД