Болница „Тракия“ и Национална пациентска организация започват безплатни прегледи за предсърдно мъждене в Стара Загора

Болница „Тракия“ и Национална пациентска организация започват безплатни прегледи за предсърдно мъждене в Стара ЗагораСпециалистите по каридология в Болница „Тракия“ ще провеждат безплатни прегледи за предсърдно мъждене всеки четвъртък до края на годината. Кампанията е част от Факултет „Предсърдно мъждене“ към Програма „Университет за пациенти“ на Национална пациентска организация (НПО).  Това е най-мащабната кампания за откриване, консултиране и проследяване на пациенти с предсърдно мъждене – една от животозастрашаващите сърдечни аритмии. Кампанията се осъществява в партньорство с Дружеството на кардиолозите в България и Съюза на българските медицински специалисти.
Безплатните прегледи ще се осъществяват на пациенти с поставена диагноза предсърдно мъждене след предварително записване. Желаещите могат да се обадят на телефон 042/987780 между 13.00 ч. и 15.30 ч. Там те ще получат ден и час за провеждане на прегледа.
Освен това на 29 септември – Световният ден на сърцето, в централния градски парк „5 октомври“ в Стара Загора Болница „Тракия“ ще проведе акция с безплатно измерване на кръвното налягане и пулса на желаещите граждани и ще ги обучи как да извършват това в домашни условия. Акцията ще започне в 10.00 ч.
С разкриването на първата извънстолична Лаборатория по електрофизиология към Кардиологично отделение в Болница „Тракия“ през 2014 г. предсърдното мъждене и други сърдечни аритмии се диагностицират и лекуват успешно в Болница „Тракия“. Специалистите в Отделението по кардиология прилагат най-модерната и световно утвърдена диагностика и лечение на тахикардии и аритмии на сърцето чрез медикаментозна терапия, електорифизиологично изследване и радиофреквентна аблация.
Предсърдното мъждене
Предсърдното мъждене (ПМ) е една от най-често срещаните аритмии и засяга близо 6 млн. души в Европа. То се дължи на  нарушения в електричната стимулация на предсърдията и възникване на голям брой хаотични възбудни импулси (400-600 за минута) в отделни клетки. Това причинява неправилно изтласкване на кръвта от предсърдията и увеличава риска от появата на емболии, инсулти, сърдечна недостатъчност, деменция и смъртност.
Симптоми
Основните симптоми на ПМ са сърцебиене, прескачания, както и слабост, безсилие до колабиране, болка в гърдите, задух във връзка със сърдечна недостатъчност, объркване. Много често обаче – при една трета от пациентите, болестта протича без симптоми.
Рискови фактори
Възраст - след 40 години рискът от развитие на ПМ е 1 към 4
Повишено кръвно налягане – стойностите над 140/90 мм се считат за високи
Дефекти на клапния апарат на сърцето
Диабет и/или проблеми с щитовидната жлеза
Емоционален и физически стрес - те повишават сърдечната дейност и кръвното налягане
Диета и начин на живот - злоупотребата с алкохол, кафе и цигари повишава значително риска
Сърдечносъдово и/или белодробно заболяване
Женският пол се свързва с повишен риск от предсърдно мъждене.
Диагностика
Пулсът е отражение на сърдечната дейност и неговото внимателно проследяване е един от най-достъпните методи за откриване на пресърдното мъждене. Важно е да знаете:
Нормалната сърдечна честота е между 60 - 100 удара в минута;
Отделните пулсови вълни нормално следват една след друга през равни интервали от време;
При здрав човек всеки сърдечен удар усещането за предадената пулсова вълна винаги е едно и също;
Ако имате неравномерна и ускорена сърдечна дейност, трябва да потърсите консултация с лекар. За поставяне на окончателна диагноза, е нужно да се извършат специфични процедури:
•         Анамнеза - лекaрят събира информация за състоянието на пациента, за давността на симптомите, наличие на съпътстващи заболявания и операции.
•         Физикално изследване - лекарят извършва общ преглед на пациента, измерва кръвното налягане, пулса, проследява със слушалка  дишането и сърдечната дейност на пациента.
•         ЕКГ - регистриране на електрическите импулси на сърцето на електрокардиограф.
•         Холтер - при някои пациенти се налага извършване на 24-часово ЕКГ. То се извършва по преценка на лекаря.
•         Ехокардиография - извършва се по преценка на лекаря. Изследването предоставя видеообраз на работата на сърцето и позволява в реално време да се диагностицират промени в сърдечната стена, кръвния поток и клапни дефекти, които могат да са свързани или да бъдат предпоставка за предсърдно мъждене.
•         Кръвни изследвания - в случай че сметне за необходимо, лекарят може да назначи кръвни изследвания: пълна кръвна картина; показатели на съсирване и кървене; хормони и др.
•         Тест с натоварване - извършва се по преценка на лекаря. Извършва се ЕКГ, което регистрира работата на сърцето в състояния на физическо натоварване.
•         Образно изследване на гръден кош – извършва се по преценка на лекаря и служи за идентифициране на белодробни заболявания, които могат да са предразполагащ фактор за предсърдно мъждене.
Лечение
Навременната диагностика и лечение на предсърдното мъждене са ключови за доброто здраве на пациентоите. Лечебните подходи са четири основни вида:
Медикаменти - прием на лекарства за контрол на сърдечната честота и ритъм и за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.
Поставяне на пейсмейкър – те имат за цел да възстановят нормалния сърдечен ритъм чрез прилагането на електрически импулси.
Електорифизиологично изследване и радиофреквентна аблация – при тях увредените зони с помощта на лазер или радиочестотна енергия се отстраняват.
Отворена хирургия  -  тези интервенции се прилагат, когато останалите методи на лечение не са дали добър ефект.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД