21 септември – Световен ден на болните от Алцхаймер

21 септември – Световен ден на болните от АлцхаймерНа 21 септември светът отбелязва Международния ден на болните от Алцхаймер. Този ден се чества ежегодно от 1994 г. по инициатива на Международната организация за борба с болестта на Алцхаймер.
Болестта на Алцхаймер обхваща около 70% от случаите на деменция. По последни данни, страдащите в света са 47 милиона. Според доклад на Световната здравна организация всяка година се регистрират 7,7 милиона нови случаи на деменция.
Изчислено е, че в Европейския съюз 6,4 милиона живеят с деменция и макар че в България няма точна статистика, специалистите твърдят, че засегнатите са най-малко 100 000.
Пред БНТ проф. д-р Лъчезар Трайков, завеждащ отделение по деменции в „Александровска болница заяви, че се увеличава броят на заболелите, но това се дължи най-вече на удължаването на човешкия живот. Това е болест, която се проявява след 65-годишна възраст, когато нараства прогресивно и след 85 достига 30%. Всеки трети реално тогава има форма на деменция, каза той. Умствената работа предпазва мозъка. Важното е да го натоварваме не в тежки, стресови състояния. Най-желаните дейности са четенето и свиренето на музикален инструмент. От последните шест месеца има много добра новина – оказа се, че ако съчетаем няколко вида дейности, физически упражнения, диета, четене и социални контакти, те са ключът към мозъчното дълголетие, заяви д-р Трайков.
Деменцията се причинява от различни мозъчни заболявания, които засягат паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневните дейности. Тя е една от основните причини за инвалидност и зависимост при възрастните хора и оказва физическо, психологическо, социално и икономическо въздействие върху болните и върху техните семейства.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД