НЗОК иска увеличение на отстъпката за 2 лекарства за хепатит С

НЗОК иска увеличение на отстъпката за 2 лекарства за хепатит СЗдравната каса е поискала увеличение на отстъпката за две от скъпите терапии за Хепатит С с още 10%. Това става ясно от последното заседание на обществения фонд тази седмица, пише clinica.bg. На заседанието е бил разгледан доклад за ефективността на новото лечение, чието финансиране се дебатира в цял свят заради високата му стойност и в същото време полза за болните.
Безинтерфероновите се реимбусират у нас от април тази година. НЗОК плаща за 4 от тях, като разходите за четирите месеца са 8.8 млн. лв за лечението на 134 души.
Заради високите харчове от НЗОК поискали от експертите оценка на ефективността на медикаментите, съобщават още от clinica.bg. Анализът и при четирите медикамента показва, че в краткосрочен план разходите на фонда ще се увеличат, но в дългосрочен ще се стигне до спестявания, заради над 90% вероятност от излекуване на пациентите. За да се реимбурсират тези медикаменти у нас, двете фирми производители – AbbVie и Gilead, още в началото дадоха големи отстъпки от цената им на здравната каса. Сега обаче от касата поискали допълнително намаление от 10% за два от продуктите, които се произвеждат от AbbVie. Причината е, че Gilead е свалила повече цената при първоначалните преговори, мотивират се от касата. Оттам допълват, че AbbVie са декларирали готовност да предоставят допълнителната отстъпка. По този начин във фонда ще останат повече средства, с които могат да се покрият разходите за лечение на още пациенти.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД