БЛС сигнализира за проблеми с електронното отчитане в лечебните заведения

БЛС сигнализира за проблеми с електронното отчитане в лечебните заведенияЗа проблеми в работата на системата за електронно отчитане в лечебните заведения сигнализира Българският лекарски съюз в писмо до управителя на здравната каса д-р Глинка Комитов. Лекарите настояват за работна среща с дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" (ИПСИ) и представители на "Стемо Гама консулт", на която да бъдат обсъдени те. Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев съобщи, че срещата ще се състои между 10 и 15 септември.
В писмото, подписано от зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова са изредени редица проблеми на болниците при работа с персонализираната идентификационна система (електронните досиета на пациентите и отчитането на джипита и болници). Според съсловната организация в периода на отчитане на лечебните заведения често порталът на НЗОК не е достъпен. От там се оплакват и от ръководството за ползване на системата, например липса на указания за необходимия софтуер и настройките на различните браузери. "Проблеми има и при процедурите на фактуриране. Различните екипи дават, дори в една и съща РЗОК, различни указания. В някои случай при качване на pdf файлове се генерира грешка, която според ИТ специалистите на касата се дължи на несъвместимост с Windows 10. За тези случаи от страна на служители в РЗОК е давана препоръка да се използва WinXP, чиято поддръжка беше преустановена преди повече от 2 години - считаме това за нелогично", пише в писмото.
Сред предложенията на БЛС е в подобни случаи да се удължи времето за предаване на отчетите в ПИС, както и да се обсъди отчитането в офисите на НЗОК да продължи на хартиен носител. От касата коментираха, че проблемите при отчитането са се дължали на прекъсване на тока.  
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД