Студентите от МУ-Варна ще учат антитероризъм

 Студентите от МУ-Варна ще учат антитероризъмВ УМБАЛ „Св. Марина“ вчера бе официално открито третото издание на Международния семинар по антитероризъм. Събитието се организира от Медицински университет-Варна, със съдействието на университетската болница „Св. Марина" и посолството на Израел в България.
Повод за иницииране на вече ежегодния семинар стана тежкият терористичен акт на летището в Сарафово, когато възникна въпросът дали здравната ни система е достатъчно добре подготвена за нападения или бедствия.
Тогава, като преки очевидци на трагедията и участници в медицинските действия, ние осъзнахме, че нямаме готовност за реакция в подобни ситуации, заяви ректорът проф. Красимир Иванов на церемонията по откриването.
В тазгодишното издание на семинара се включиха над 250 участници. Сред тях са депутати и представители на Министерски съвет, министерствата на вътрешните работи, правосъдието, транспорта, информационните технологии и съобщенията, на НСО, БЧК, областни администрации, общини, лечебни и висши учебни заведения и други институции, както и студенти, специализанти и преподаватели.
Сред гост-лекторите са експерти от Института по контратероризъм в Израел, както и от университетските болници в Йерусалим и Хайфа. Лекции ще четат още Посланикът на Израел в България, специалисти от посолството на САЩ и Университета в Калгари, Канада.
Нашата страна ще се представи с експертизата на проф. д-р Красимир Методиев - почетен консул на Израел във Варна и референт по биотероризъм.
По време на трите дни на семинара, освен лекции, са включени и практически занятия и тестове за координация и организация на действията на различните институции в отговор на природни бедствия, масови безредици и терористичен акт.
За пръв път Медицински университет-Варна инициира и практически опит за синхронизиране на действията на всички институции при атентат. Именно това е новият елемент на семинара тази година - симулация на практическо учение за действия при ситуации с множество поражения. Практическата демонстрация ще се проведе на територията на университетската болница „Св. Марина“.
По време на откриването на семинара, Ректорът на МУ-Варна сподели още, че единните държавни изисквания в образователните програми в България трябва да се променят и във всички висши училища да присъства обучението и подготовката за реакция при терористични атаки.
От тази есен студентите от Медицински университет - Варна ще учат антитероризъм, заяви проф. Радослав Радев - декан на Факултета по медицина в рамките на провелата се пресконференция по повод събитието. Модулът ще е част от държавния стаж на шестокурсниците по медицина.
В Израел има добре работещ протокол и тясна координация между институциите за реакция при терористичен акт. Но проблемът е глобален и са нужни интернационални усилия, затова споделяме опита си. Нито една държава не може да се справи сама с международния тероризъм и затова се изисква абсолютна организация и координация на действията между всички институции на всички държави, коментира посланикът Ирит Лилиан.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД