Неглижирането на професията е причина медицинските сестри да бягат в чужбина

Неглижирането на професията е причина медицинските сестри да бягат в чужбинаАко има една сестра в кардиологично отделение с 20 легла, значи то трябва да се затвори. Това заяви директорът на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Преди дни той обяви, че болницата ще дава стартова заплата на медицинските сестри от 1500 лева.
От началото на реформите, когато медицинските сестри бяха 56  000, сега са 23 500. Лечебните заведения пък непрекъснато се увеличават. Което значи, че каквото и да правим, не можем да ги задържим в България, обясни обаче проф. Станка Маркова, почетен председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
10 години минимум, предупреждаваме, че ще се стигне до там да се закриват лечебни заведения поради липса на медицински сестри, според стандарта съотношение сестри към лекари. При това, това е остарял стандарт, защото тази професия не е създадена да обгрижва лекарите, а болните. Затова световният медицински стандарт е съотношение сестри към легла или сестри към население. При нас изобщо няма структури, които да оказват извънболнична медицинска грижа на населението, допълни проф. Маркова.
По думите на проф. Начев главните причини за напускането на България на медицинските сестри са в липсата на кадрова политика и неглижирането на тяхната професия. Ние доста време неглижирахме въпроса с медицинските сестри. Тяхната работа е много сериозна. Медицината е екипна работа и много зависи от сестрите. Например една перфектна операция може да завърши зле, защото болният не е гледан като хората. Три са основните фактори за бягството им в чужбина. Първо отиват в една уредена страна, в която всичко е ясно. Второ е финансовата страна на нещата. И трето – отношението. При сестрите кариерата е на по-задно място, има три стъпала, на които могат да се издигат, но отношението на хората към тях в чужбина, включително на висшия персонал - лекарите, е много по-добро, каза проф. Начев.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД