До месец ще бъде предложен нов правилник за дейността на Фонда за лечение на деца

До месец ще бъде предложен нов правилник за дейността на Фонда за лечение на децаДо 1 месец ще бъде предложен нов правилник, който да регламентира дейността на Фонда за лечение на деца. В момента чакаме предложение от Националната агенция за закрила на детето, кой да бъде нейният представител в Обществения съвет на Фонда, след промяната на ръководството на агенцията. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по време на протеста пред сградата на Министерството срещу промените в работата на Фонда за лечение на деца, започнали след показните арести на бившето му ръководство на 20 април.
За да изразят притеснението си пред сградата на ведомството дойдоха родители, граждани и членове на Обществения съвет на фонда, които настояха да получат обяснение каква е целта е да се съсипе една добре работеща система, каквато е Фондът за лечение на деца. Защо смятате, че има такава цел? Напротив, нямаме никакво намерение да съсипваме каквото и да било. Не знам кой ви дава информацията. Това, което искаме и това, което правим, е Фондът да работи по-добре. Второ - Общественият съвет да провежда заседания по-често, за да се взимат решенията своевременно и достатъчно бързо, а не да се оправдава някой, че заседанията са на всеки три седмици, и трето – правилникът да бъде променен така, че сроковете за взимане на решението да бъдат съкратени. Едно нещо, което ще предложа лично да бъде променено е, когато има нужда от консултация с експертите, те да са не повече от двама, отвърна зам.-министър Шарков на родител на дете с чернодробна трансплантация.
Шарков допълни, че лично ще се запознае с всеки забавен случай и ще вземе мерки, ако забавянето е по административни причини. На последните три заседания на Обществения съвет обаче няма случай, който да е извън срока от 45 дни, заяви той.
Промените в работата на Фонда ще бъдат изложени за публично обсъждане поне 15 дни преди да бъдат приети, обеща още зам.-министърът. Част от идеите са сроковете да бъдат съкратени, честотата на заседанията да бъде променена, начинът на взимане на решение да бъде ускорен.
„Здравна поща”


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД