Няма да се закрива Общественият съвет към Фонда за лечение на деца

Няма да се закрива Общественият съвет към Фонда за лечение на децаИмал съм разговори с Обществения съвет, още тогава някой вкарваше тази идея - да бъде закрит, но никой не иска и няма намерение да го закрие, нито Фондът ще се закрие, това са пълни глупости. Искаме да подобрим дейността на фонда, възможността за подаване на заявление да става по-бързо като времеви срок и да може да не идват родителите специално до София за това. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.
Той добави, че предстои да бъде създаден и регистър на водещи лечебни заведения в чужбина. Целта е да се постигне прозрачност в работата на администрацията на Фонда, а не на Обществения съвет. 
Аз лично нямам забележки в работата на Обществения съвет, категоричен беше Шарков.
Той потвърди, че има проблем в цената на медицинските изделия: Имаше някои медицински изделия, за които беше решено, че на децата може да бъдат плащани от касата. Клапите за хидроцефалия струват между 3-6 хил. лв. Това, което заплаща касата, е до около 1500 лв. - затова при децата този въпрос трябва да се решава спешно. Този въпрос съм го поставил на експертите, за да го решават, за да се види дали може касата да го поема изцяло, допълни още зам.-министърът.
По думите му разликата в цените на медицинските изделия у нас и в чужбина се дължи на това, че успяха някои хора да изкривят пазара на медицинските изделия. Нямаме регистър на медицински изделия. Предлагането върви тотално в лечебните заведения, беше направена промяна, че пациентът от болницата може да вземе изделието, за да се избегне задкулисната интрига, но това е един процес, който не може да се случи бързо. Направихме електронен регистър за лекарства, сега предстои за мед. изделия. Шарков е на мнение, че тази възможност за оказване на натиск на цената на медикамента надолу трябва да бъде прилагана в лечебните заведения.
На въпрос това ли е основният проблем Шарков се пошегува: Искаме да останем живи малко по-дълго време. Запитан с какво е толкова опасен този бизнес, Шарков обясни: Много пари са вътре.
В края на април проф. Пилософ, който бе назначен за председател на Фонда за лечение на деца заяви, че хората и представителите на различни организации, които са призвани да осигуряват дарителски кампании и т.н., изглеждат не работят достатъчно ефективно.
Пилософ оглави Фонда на фона на зрелищна акция по арести на цялото му ръководство по време на заседание, но което трябваше да се вземат решения за лечението на 70 деца. След заявления от прокуратурата за вземани подкупи и корупция се оказа, че доказателства за това няма и задържаните бяха пуснати под гаранция, а само срещу петима от тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД