Недостатъчни са средствата от Здравната каса за лечение на лупус

Недостатъчни са средствата от Здравната каса за лечение на лупусОбществото е длъжник на болните от лупус. Диагнозата им трябва да ги защитава, а не да ги изхвърля от живота. Това заяви ревматологът проф. Златимир Коларов на пресконференция, посветена на Световния ден за борба с лупуса. По думите му липсва сериозна информираност какво представлява заболяването. Стига се до там, хора да отказват на подадат ръка на болен от лупус, защото имат някакъв обрив и се страхуват да не се заразят, каза той.
Три са главните проблеми пред пациентите, диагностицирани с лупус в България, отбеляза Миглена Иванова, член на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България и отскоро диагностицирана със заболяването. Това са диагностика, проследяване и финансова тежест.
Средно отнема 6 години да бъде поставена точната диагноза, тъй като лупусът е известен като „великият имититатор. Той може да се прояви като грип, неясна температура, болки в ставите и дори епилепсия. Проследяването е проблем, тъй като у нас има много малък брой ревматолози - 150, а само болните от ревматоиден артрит са 50-60  000. И не на последно място е финансовата тежест, тъй като най-евтиния вариант за изследване на антитела струва 150 лева, каза тя.
Според проф. Коларов проблемът не е толкова в малкия брой ревматолози, колкото в липсата на достатъчно обучени общопрактикуващи лекари, които за болки в ставите давали направление за ортопед, вместо за ревматолог. Проблемът с финансирането идва от недостатъчното средства, отпуснати от Здравната каса за лечение на болестта. Често се налага, за да проведем лечение на един болен, да взимаме средства от други клинични пътеки. Това налага болните да си доплащат. В същото време един курс на лечение струва 900 лева, често трябва да бъдат проведени 3-4 курса, а става въпрос за хора с намалени физически възможности, категоризирани като инвалиди, поясни той.
Проф. Коларов обаче допълни, че от лятото касата ще поеме изцяло най-новото лечение за лупус и то ще бъде 100% безплатно за пациентите, макар че то не е подходящо за всички болни. Затова от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България настояват НЗОК да реимбурсира и човешкия имуноглобулин, който е средството за лечение на по-голяма част от диагностицираните с лупус. Производителят е българска компания, която обаче обяви, че няма средствата да проведе нужните клинични изследвания, тъй като болните от лупус в България са малко над 1000 души. Това, че лекарството, произведено от кръвна плазма, действа, е проверено в практиката на лекарите, каза Боряна Ботева, зам.-председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД