500 000 българи страдат от захарен диабет

500 000 българи страдат от захарен диабетПоловин милион българи са със захарен диабет, като около 200 000 души не подозират, че са с това заболяване и живеят с него.
Към момента 422 млн. души са с диабет по света, което се равнява на 8,8% от възрастното население на възраст между 20 и 79 г. Това съобщи проф. Цветалина Танкова, началник на клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология в Медицински университет-София, говори на семинар на тема "Диабет - значение на навременното лечение, профилактика и национални политики" в Пловдив.
Днес говорим за епидемия и по-точно пандемия от захарен диабет, защото засяга целия свят. 8,4% от нас имат захарен диабет, като очакваме скоро числото да стане 10 на сто от възрастното население, посочи проф. Цветалина Танкова, началник на клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология в Медицински университет-София. По думите й през 2015 г. един от 11 възрастни е бил с диабет.
Очакванията са до 2040 г. с диабет да бъде всеки десети. Децата с диабет в глобален мащаб са половин милион. Увеличава се доста и гестационният диабет при бременните. Всяка 7-а бременна има отклонения в нивото на кръвната захар, което крие риск за нея и плода, посочи проф. Танкова.
По думите й три четвърти от хората с диабет живеят в страните с ниски и средни доходи, каквато е и България. Диабетът не е болестта на богатите, напреднали и развити страни. Той е и нашата болест, каза тя. По думите й тази болест засяга всеки орган и тъкан в организма ни.
Проф. Танкова посочи, че за пръв път от 1950 г. насам Световният ден на здравето, който отбелязваме на 7 април, беше посветен на борбата със захарния диабет. Световната здравна организация признава диабета за сериозен проблем, но преди 10 г. Общото събрание на ООН го призна за първото неинфекциозно заболяване, което представлява световна заплаха. От 2007 г. Световният ден на диабета 14 ноември е ден, наблюдаван от ООН. Рискът човек с диабет да ослепее е 15 пъти по-висок, а половината от случаите на придобита слепота се дължат на диабет. Всеки втори човек на хемодиализа има и захарен диабет. Рискът от ампутации и гангрени също е много по-голям. Диабетът е сърдечно-съдово заболяване. Нашите пациенти с диабет умират от сърдечно-съдови заболявания. Поне 60 на сто от тях умират от съдови проблеми и от усложненията от диабета, каза проф. Танкова.
По думите й диабетът е не само страшно, но и ужасно заболяване, защото от него се умира. На всеки 6 секунди някъде по света 1 човек умира от диабет. Ако сравним популацията на диабетиците и недиабетиците, смъртността на първите е 2 пъти по-голяма. Но ние, ендокринолозите, искаме да направим така, че те да живеят и да се лекуват добре, за да може продължителността на живота им да е сходна с тази на хората без захарен диабет. Това зависи изключително от нивото на гликемичен контрол. Ако намалим гликирания хемоглобин с 1%, поне с една година ще удължим живота на хората с диабет, посочи проф. Танкова. По думите й диабетът инвалидизира и диабетното стъпало приковава немалко хора в инвалидни колички.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД