Искат ясни критерии за защитените болници

Искат ясни критерии за защитените болнициПърво се чудехме защо изобщо трябваше да станем търговски дружества, сега се чудим защо искат обратното. Ние си играем на търговски дружества с всички плюсове, най-вече с всички минуси от това, че сме регистрирани по Търговския закон. Реално нямаме право на друг тип търговска дейност освен това, с което се занимаваме. Важно е обаче да се знае каква е алтернативата. Като няма да са търговски дружества, какви трябва да бъдат? Не бих могъл да взема ясно становище в момента, защото не знам какво се предлага.
Така председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев коментира възродената идея за промяна в статута на лечебните заведения, заявена както от министъра, така и от негови заместници. За мен това би било идеално, защото няма да имам касов апарат, няма да ги има и всички утежняващи фактори, които ни пречат в работата. Но трябва ясно да се знае какво ще се случи след това, допълни той.
Д-р Тотев коментира и идеята на КНСБ на малките общински болници в отдалечени райони с демографски проблеми държавата да дава статут на защитени, както и да има специален закон за държавните и общински болници.
Така се рискува да има едни привилегировани за сметка на други, а в същото време пред закона всички сме равни. Как би могло да се избегне това? Нямам нищо против да има предимства пред общинските болници, защото те имат основно социална функция. Както и държавните, но ние, общините, взимаме онази патология, която никъде не е желана. Освен това не е ясно дали ще важи за всички общински болници или само за някои. Доколкото разбрах ставало въпрос определени болници да получат защитен статут. Какъв ще бъде критерият, попита той.
Според д-р Тотев има големи общински болници като тези в Казанлък и Горна Оряховица, както и малки общински болници, но по-голямата част са от средния калибър. Трябва да има ясни критерии, по които ще се решава това, за да не остават никакви съмнения за шуробаджанащина, заяви председателят на Сдружението на общинските болници.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД