Уникална сърдечна операция извършиха в столичната „Св. Анна”

Уникална сърдечна операция извършиха в столичната „Св. Анна”Уникална сърдечна операция бе извършена в столичната университетска болница "Света Анна" от проф. Владимир Данов - Началник на Клиниката по кардиохирургия. Това съобщават от лечебното заведение.
Когато проф. Данов преглежда болния Мехмед, той установява, че пред него е не просто пациент, а медицинско чудо, за което повечето му колеги четат в учебниците.
Лекарите диагностират сърдечна аномалия при 71-годишния Мехмед още когато той е в детска възраст. Впоследствие се установява увреждане и на трите клапи, като при едната се установява вроден порок.
Поради изменения кръвоток през нея се стига до неколкоратното увеличение на белодрбната артерия. В онези години лекарите му дават най-много 20 години живот, но Мехмед изумява всички, защото достига достолепна възраст. Дълголетието на такива пациенти се води медицински феномен.
В ежедневната си дейност такива пациенти са застрашени, защото може да се получи разкъсване на белодробната артерия и внезапна смърт, коментира проф. Владимир Данов.
Мехмед претърпява 4-часова операция. Неговото сърце е изключено от кръвообращението за 90 минути (кръвообращението е поето от машина сърце-бял дроб) и за това време са коригирани и трите увредни клапи и белодорбната артерия е реконструирана до нормални размери.
Днес той вече е изписан напълно възстановен, отбелязват от болницата.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД