Близо 15 000 са болните от Паркинсонова болест у нас

Близо 15 000 са болните от Паркинсонова болест у насБлизо 15 000 са болните от Паркинсонова болест у нас и независимо от това, че заболяването не засяга често млади хора, то е с голяма социална значимост, защото петото десетилетие, когато най-често се появява то е най-зрялата, активна и творческа дейност за човека. Това заяви на пресконференция днес по повод 11 април - Световния ден за борба с болестта на Паркинсон акад. Иван Миланов, директор на УСБАЛНП „Св. Наум”. По неговите думи още в недалечно бъдеще диагнозата ще може да се поставя много рано, защото с помощта на стомашна биопсия ще могат да се изолират специфични клетки, характерни за Паркинсоновата болест, също така не е много далеч времето, когато медицината ще може да разчита на ваксини за предпазване от заболяването.
Вярно е, че животът на болните от Паркинсонова болест е много труден, но също така е вярно, че вече разполагаме с модерни и ефективни терапии, които могат сериозно да подобрят състоянието на пациентите, в това число и на онази група, която е засегната от късен паркинсонизъм, отбеляза акад. Миланов и поясни, че лечението с помпи и интестинален гел, което се прилага и у нас, в голяма степен възвръща качеството на живот на болните. Това, което продължава да бъде смущаващо обаче е отношението на обществото към хората с тази диагноза – то категорично е стигматизиращо и изпълнено с неразбиране и недоверие, каза още неврологът. Според акад. Миланов е необходима целенасочена работа за постигане на по-добра информираност на хората и преодоляване на тази нагласа.
Днес бе даден стартът на Информационната кампания „Живот с Паркинсон”, която има за цел да помогне на болните и техните близки да бъдат по-информирани, за да контролират по-добре заболяването и да живеят по-пълноценно.
По идея на няколко пациентски организации - Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България, Националната асоциация на хората, болни от късен Паркинсон и Асоциация „Двигателни нарушения и множествена склероза” , на главната алея на УСБАЛНП „Св. Наум” вече са засадени 350 холандски лалета – емблема на болестта, която има много интересна история. През 1980 г. холандският градинар Ван дер Велде, самият той засегнат от Паркинсонова болест, селектира нов сорт лале и го назовава с наименованието на болестта. Оттогава красивото цвете става символ на заболяването по цял свят. Лалетата за болница „Св. Наум” са специално доставени с помощта на Националния алианс на хората с редки болести.
От днес до края на април в рамките на кампанията ще се проведат безплатни неврологични прегледи в няколко града в страната.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД