НЗОК опровергава внушенията, че новите правила за договорите ще предизвикат хаос и проблеми

НЗОК опровергава внушенията, че новите правила за договорите ще предизвикат хаос и проблемиНЗОК категорично опровергава всички внушения, че новите правила, по които ще сключва договорите, ще предизвикат проблеми и хаос. Най-отговорно уверяваме, че всички промени и нови условия са насочени към чувствително увеличаване на достъпа на пациентите и подобряване на качеството на цялата система на здравеопазването. Това се казва в съобщение от пресцентъра на здравния фонд, изпратено до медиите.
Абсолютно неверни са твърденията, че документите, които регламентират договорните отношения между касата и изпълнителите на медицинска помощ са противоречиви и допускат касата да избира цените, по които да работи, пише още в съобщението на касата.
Твърдението, с което НЗОК не се съгласява, бе изказано вчера на форум от националния омбудсман Мая Манолова. От текста на обнародваното решение за Националния рамков договор става ясно, че той се опира на две наредби, които си противоречат. Наредба №40, която бе отменена и на Наредба №2, която бе приета преди дни. Т.е. от утре, 1 април, НЗОК ще може да избира клинични пътеки от един от двата нормативни документа, респективно болничните заведения и другите изпълнители на медицинска помощ, коментира вчера Манолова.
Двете наредби, за които говори държавният омбудсман, са Наредба 40 от 2004 г. и Наредба 2 от 2016 г. Наредба 40 обаче е в сила до 31 март, включително. От 1 април влиза в действие Наредба 2 и отменя Наредба 40. Няма припокриване на действието на двете наредби в нито един момент. Не съществува никакъв проблем и при цените на медицинската помощ. Решението на Надзорния съвет, публикувано днес, 31 март, в ДВ (съобщението на касата бе изпратено късно вчера, б. р.) определя цени на видовете медицинска помощ по Наредба 2 и на практика от 1 април действа само Наредба 2 и цените, определени в Решението на Надзорния съвет за съответните видове медицинска помощ, определени в нея, казват още от касата.
В същото съобщение фондът информира, че от днес започва сключването на нови договори. Договори ще се сключват с изпълнители на медицинска помощ, които отговарят на специалните и общи условия, с които касата гарантира комплексното, достъпно и качествено обслужване на пациентите, съобщават от фонда.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД