България е сред последните в Европа по ефикасност на здравеопазването

Арне БьорнбергЧаст от недостатъците на медицинското обслужване са слабостите в болничните услуги в редица европейски държави. Трябва обаче да подчертаем, достъпността на здравната услуга няма нищо общо с финансирането. Болниците могат да съществуват и без листи на чакащите и не е нужно да се съкращават легла. Това подчерта Арне Бьорнберг, председател на Health Consumer Powerhouse, която измерва индекса на здравна удовлетвореност на пациентите в Европа, по време на международна конференция "Диагноза: Българско здравеопазване – състояние, лечение, перспективи".
Какви са проблемите на медицинското обслужване и какви са разликите между богатите и бедните страни? Здравните каси обикновено - взимам за пример скандинавските държави, Испания и Великобритания - слагат здравните услуги под една и съща шапка, докато т.нар. Бисмаркова система разделя финансирането и оказването на медицинска помощ, припомни Арне Бьорнберг.

На първо място по предпочитания от пациентите е Холандия, която все още държи на всеки пациент да се пада болнично легло. Да се твърди обаче, че първичната помощ е панацея е начин да опростяваме твърде много нещата, отбеляза той.
Макар че запазва системата си структурно антикварна, Холандия успява да си я позволи и да направи гражданите си доволни. България, Румъния и Албания се опитват да пестят пари и са назад в класацията, заяви Бьорнберг.
Според неговите изследвания България е на едно от последните места в Европа по ефикасност на здравеопазването. Той коментира, че начинът, по който пациентите могат да са доволни, е да бъдат елиминирани листите на чакащите и да се публикуват данни за работата и качеството във всяка болница.
Бьорнберг препоръча да ползваме македонския опит в прилагането на електронното здравеопазване, в премахване ограниченията за мобилност на пациентите и при публикуване в интернет на пълна информация за резултатите на лечебните заведения. Македония и Албания са толкова по-бедни от България, но в същото време като ефективност в здравеопазването са по-напред, каза той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД