Проекторешението на НЗОК може да доведе до отказ за сключване на договори с касата, безпокоят се в БЛС

д-р Венцислав ГрозевАко проекторешението на НЗОК, заместващо рамковия договор за 2016 г., влезе в сила в този си вид, лекарският съюз категорично ще го обжалва. Това заяви на пресконференция днес председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.
За пореден път той отбеляза и някои нормативни проблеми около решението. Представете си, че в сега публикуваната за обсъждане наредба бъдат приети изменения. В същия момент за обществено обсъждане стои решение, несъобразено с евентуалната възможност да бъдат внесени промени в нея. Което от своя страна ще доведе до нови предложения за промени в решението, което води до ново обществено обсъждане, нов 14-дневен срок и виждате в какъв дяволски кръг се намираме, коментира д-р Грозев.
Решението може да доведе също така и до отказ от подписване на договори с касата от страна на лекари, отбеляза на свой ред д-р Галинка Павлова. Аз съм провела значителен брой разговори с колеги, които заявяват, че при такива нормативни неясноти те ще предпочетат да не сключват договор. На въпроса „какво ще правите“ казват – така и така ни глобяват, за какво ли не и непрекъснато сме виновни за всичко, по-добре да не сключваме договори и да преглеждаме срещу заплащане. Тревожно е, че такива настроения има и сред общопрактикуващите лекари. Ако от 1 април те кажат – ние не сключваме договор, техните пациенти остават в нищото и ще създадем съществен проблем, отбеляза тя.
Едно от предложенията на лекарския съюз по отношение на нормативната база е към момента да не се приема нова наредба за пакета дейности, а да остане в сила старата Наредба 40 до приемането на нов рамков договор, стана ясно още на пресконференцията.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД