БЛС: готви се рамков договор, който е в нарушение на законови актове

д-р Галинка ПавловаВ момента се подготвя въвеждането на рамков договор, който е в нарушение на законови актове. Това отбеляза зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. Например, в §44 на Преходните и заключителни разпоредби на ЗИД на Закона за здравно осигуряване е казано, че когато не се подпише рамков договор, остава да действа същия към момента, посочи тя.
Към този момент обаче здравната каса се подготвя да въведе нов служебен договор, което обезсмисля всички преговори, смята д-р Павлова. Защо лекарският съюз служи като параван на политиците, за да могат те в крайна сметка да направят това, което са решили? И това опорочава целия процес, коментира тя и заяви, че лекарският съюз вероятно ще обжалва решението на касата.
Лекарският съюз не е във война нито с МЗ, нито със здравната каса, но ще държим нещата да се случват така, както са предвидени нормативно към момента, каза още зам.-председателят на съсловната организация. Ние няма да спрем дотук и ще водим своята борба, за да отстояваме отговорностите, които са ни възложени, увери тя. Д-р Павлова информира, че след дни лекарският съюз ще има Национален съвет, на който ще начертае предстоящите си стъпки. Решението на касата ще бъде обжалвано, но тъй като процедурата е дълга, БЛС ще обмисли какво да бъде поведението на лекарите до приключване на процедурата. Чуват се гласове от колегии от страната, които казват, че просто ще спрат да работят по договор със здравната каса. Голяма част от колегите заявяват това желание и казват – няма как да продължим да работим в неизвестност, в непрекъснато променящи се нормативно неща, които ни налагат ограничения в това да прилагаме знанията си, каза още д-р Галинка Павлова и допълни: Ако това се случи, ще бъде съществен проблем. Когато общопрактикуващите лекари откажат да сключат договор със здравната каса, разбирате какъв ще бъде отзвукът. Зам.-председателят на БЛС увери, че пациентите ще продължат да бъдат преглеждани, просто не по договор с касата.
Истината е, че сме много притеснени, защото сме във вакуум, каза още д-р Павлова. По думите й, когато на предишния си събор БЛС е приел НРД да е с начална дата 1 април, делегатите са смятали, че до тази дата всички нормативни документи ще са налице. Нищо такова не се случи. В момента сме в изходна точка и даже бих казала, че нормативната салата става още по-зле и сега ние, лекарското съсловие, наистина очакваме 1 април, ако щете, и със страх.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД