Частните болници са против подписването на НРД

20160224signing the documentСрещу подписването на Национален рамков договор 2016 се обявиха от Националното сдружение на частните болници. С новия НРД ни принуждават да се съгласим с условия и изисквания, които са по-неблагоприятни от досега съществуващите, а някои от тях са напълно неприемливи, отбелязват от сдружението в писмо до Управителния съвет и регионалните колегии на съсловната организация.
От там посочват, че в проекта на НРД е предвидена текуща промяна на цените на медицинските дейности, като подчертават, че промяната на цените ще води автоматично до промяна на сключените с лечебните заведения индивидуални договори.
По този начин цялата отговорност и всички последици се стоварват на гърба на лечебните заведения, независимо от това, че недостигът на средства по определено бюджетно перо може да е резултат на лошо планиране или други, независещи от лекарите и пациентите причини. Намаляването на цените неизбежно се отразява не само на приходите на лечебните заведения, но и на заплатите на лекарите и друг медицински персонал, отбелязват от сдружението.
В писмото се посочва още, че в проекта за НРД 2016 е залегнал текст, според който лечебните заведения за болнична помощ ще получават както и до сега годишни лимити за дейността си, разделена по месеци. В индивидуалните договори ще бъдат разписани броят на леглата и лимита за всяка медицинска дейност.
Ако болницата не изпълни месечния си лимит, тя няма да може да ползва спестените средства през следващия период. Допуска се надвишаване на лимита до 10%, ако се докаже, че те са от пациенти, приети по спешност, но сумата се приспада от следващия месец. Извън тази хипотеза, ако болницата надвиши месечния си лимит, надлимитната дейност няма да бъде заплащана, посочват от НСЧБ.
Сдружението се спира и на факта, че друг текст от проекта въвежда понятието седмичен лимит.
РЗОК вече ще следи изпълнението на лимита по седмици. Ако болница надхвърли седмичния си лимит, РЗОК ще извършва проверка на лечебното заведение, а то ще бъде задължено да формира листи на чакащи, независимо дали болните са с диагнози от основния или от допълнителния пакет, изтъкват от там.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД