Допълнителни стимули за извънболничната помощ в определени региони предвижда МЗ

Допълнителни стимули за извънболничната помощ в определени региони предвижда МЗПроектът за здравна карта не предвижда закриване на която и да било болница на територията на Смолян и Кърджали, нито пък на отделение в болница. Затова защитен статут на лечебните заведения от региона, каквото искане беше отправено преди дни, не е нужен. В това увери здравният министър Петър Москов.
За пореден път той каза, че от здравната карта не произтича намаляване на обемите дейности на лечебните заведения от 2015 г., и заяви: Това е лъжа на този, който го артикулира. Налага ми се много пъти в последните дни да употребявам тази дума в последните дни, но когато една лъжа е лъжа, тя е лъжа“.
Като проблем министърът посочи хроничният недостиг на медици от извънболничната помощ в региона и заяви, че разрешаването му трябва да бъде цел на държавата и на общината. Според него тя може да бъде постигната с допълнителни стимули и допълнителна активна политика от страна на държавата за определени региони, където този недостиг е тежък.
От думите му стана ясно още, че в МБАЛ "Братан Шукеров" в Смолян до края на годината ще заработи инвазивна кардиология. Поех ангажимент от името на правителството и в рамките на тази година ще извървим всички процедури и съответно държавата се ангажира с финансирането на апаратурата и в Смолян ще има съответната структура за инвазивна кардиология. Центърът е нужен за областта и е предвиден в здравната карта, посочи д-р Москов.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД