Проф. Камен Плочев: Планираме армията да помогне при коригиране потока на бежанците

Проф. Камен Плочев: Планираме армията да помогне при коригиране потока на бежанцитеЗдравните власти в Дания се оплакаха, че бежанците са внесли в страната болести, които от много години са забравени. Причината е, че датчаните пренебрегват мярката по проверка на здравето на желаещите убежище в страната. Проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести към ВМА, каза, че в България няма такива случаи, но това е една от причините началникът на ВМА да разработи цялостна програма за контрол и противодействие.
Планираме армията да помогне при коригиране потока на бежанците.
Придвижването на тези големи човешки маси крие риск от огромно замърсяване, крие риск от близък контакт между самите бежанци и хората, които ще участват в организацията на дейностите по тяхното придвижване, а това са наши военни контингенти и ние сме задължени да осигурим и тях, и населението, през което ще минават тези потоци, каза проф. Плочев.
Той поясни, че на първо ниво се преглеждат хора със симптоматика, която може би е причинена от заразни болести. Това са висока температура, диария, обриви, подути лимфни възли, в някои случаи и замъгляване на съзнанието. Тук водеща роля трябва да води превантивната медицина. Нашата задача като армия, е по-скоро изолация и лечение на тези хора. И евакуация до точка, където може да им се окаже специализирана помощ. Имаме разбира се и структури в армията, които се занимават с хигиенизиране, пръскане на площи, съответно и ваксиниране, но трябва да се реагира бързо, а това не е основно задължение на армията. Задължението на армията е към нашите контингенти, към нашите палатки, където ще бъдат локаризирани медицинските екипи, каза проф. Плочев.  
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД