Д-р Ваньо Шарков: До началото на април ще стане ясно дали ще има НРД

Д-р Ваньо Шарков: До началото на април ще стане ясно дали ще има НРДВиждал съм и съм внасял много вотове на недоверие, но мога да кажа, че за първи път имаше толкова зле аргументиран вот, с толкова много лични нападки. Това заяви зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков. Всъщност за първи път БСП и ДПС не са подготвени и това ясно им личеше по време на дебатите, констатира той.
По думите му, всичко около вота всъщност е попречило на важната работа на здравното министерство в момента – обсъждането на здравната карта на различни места в страната.
Началото на април месец ще стане ясно дали има национален рамков договор или няма. Може би в следващите десетина дни това ще бъде ясно.
От тук нататък, независимо от това дали той е подписан или не, това, което Надзорният съвет на касата и Министерство на здравеопазването сме разговаряли, гарантиране на тези неща в следващите месеци, а именно увеличаване на броя на направленията с над 600 000, над 5 млн. повече направления за изследване на основни кръвни показателни, изследване на туморни маркери, мамографии, ЯМР – това е по-голям достъп на пациента до здравеопазване. И разбира се, разблокиране на тези над 200 млн. за болници и над 36 млн. на годишна база за извънболничната помощ. Това е онова, което гарантира по-добрата работа на системата през следващите месеци, коментира д-р Шарков.
Зам.-здравният министър се спря и на промените в Наредбата за достъпа до медицинска помощ, които засягат листата на чакащи. Има нещо, което въвеждаме като правило през тази наредба. И то е, ако си плащаш, не можеш да изместваш човека, който е здравноосигурен и чака плановия си прием. Ако лечебното заведение иска и работи с платени услуги и има пациент, който си плаща, той ще бъде работен в такъв график, който да не пречи на плановия пациент да дойде в определеното му време. Тоест не може да си платите и да изместите някого, коментира той и обясни: Тук търсим по-скоро гаранцията за пациента, че след като му е казано, че на 4 март ще влезе да се лекува, ще бъде на 4 март и няма да бъде преместван непрекъснато.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД