БЛС не стигна до споразумение с НЗОК за рамковия договор

д-р Венцислав ГрозевНамаляват шансовете НРД 2016 г. да бъде подписан от Лекарския съюз. Това стана ясно от думите на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев пред журналисти. Ръководството на съсловната организация се срещна днес с Надзорния съвет на НЗОК, за да се финализират преговорите, но до споразумение така и не се стигна.
Д-р Грозев обясни пред журналисти, че от касата не са се съгласили с искането на БЛС да бъдат увеличени цените на някои дейности в извънболничната помощ – основно за профилактика и диспансеризация.
Според съсловната организация за това са необходими 34 млн. лв., които могат да бъдат извадени от резерва на касата. Надзорниците обаче са счели, че няма пари за това. Мотивът беше, че бюджетът е такъв и най-вероятно ще се влезе в дефицит.
По информация на д-р Грозев, резервът на НЗОК от 316 млн. лв. е вече предварително разчетен от касата. Според него около 100 млн. лв. са предвидени за лекарства за домашно лечение и онкология. По техни данни онкологията доста е вдигната и частта от бюджета за лекарства е равна на около 909 млн. лв., което прави около две трети от парите за дейност в болничната помощ. И ако извадим цената на лекарствата, които касата плаща пак на индустрията в болничната помощ, то това съотношение ще дойде 1 към 1 почти, каза той. По думите му лекарският съюз не може да се съгласи с това.
Председателят на БЛС уточни, че от НЗОК са съгласни да има увеличение на парите за обемите в извънболничната помощ. Той предположи, че това се дължи на настояването на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов да има 640 000 повече направления и допълнително 5 млн. изследвания. Д-р Грозев напомни, че от БЛС са имали подобни искания, но за повече обеми. Той уточни, че предложението на съсловната организация е било да има 62 млн. лв. повече за извънболничната помощ – 20 млн. лв. за ПИМП, 20 млн. лв. за СИМП и 22 млн. лв. за медико-диагностични дейности.
Д-р Грозев информира, че утре ще се състои заседание на УС на БЛС, на което ще се изготви становище за сключването на НРД. След това предстои свикване на Националния съвет, а окончателното решение дали ще има НРД ще се вземе на Събора на съсловната организация, който е в края на следващата седмица.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД